Неділя, 05.05.2024, 12:02:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
 
Архів новин
Головна » 2024 » Лютий » 18 » Колись у Станиславові. На лінії А-Б
14:37:05
Колись у Станиславові. На лінії А-Б

Ми продовжуємо знайомитися з рубрикою «З бруку» в газеті «Кур’єр станиславівський» початку ХХ століття.

 

В листопаді 1904 року в цій рубриці розповідалося про так звану лінію А-Б, тепер початок вул. Незалежності, пише Західний кур’єр:

«Заледве перші тіні ночі починають падати на місто Ревери, а вже на відтинку вулиці між крамницею Копача і цукернею Новорольського починають свій рух численні постаті, які шукають тут те, чого ніколи не губили. На широкому і зручному тротуарі вулиці Сапєжинської особливо великий рух панує ввечері. Всі починають тут вечірній променад, який, як стверджують злі язики, буває схожим на циркову виставу. 

Серед любителів прогулянок ви передусім звернете увагу на наших чарівних панянок, які прагнуть продемонструвати елегантність і шик своїх туалетів. Не бракує тут і денді місцевого розливу, які виблискують лакованими мештами, а також військових, які люблять стояти перед цукернею Новорольського і кидати погляд крізь монокль на чарівних дівчат. Серед тутешньої публіки бачимо й типового студента в «англійському» костюмі, з парасолею і в калошах – про всяк випадок. Ось і вже облисілий донжуан, який дуже дбає про свою зовнішність.

Він носить плащ на зразок середньовічних трубадурів і уважно вивчає мила і косметику у вітрині дроґерії Бібринґа. Після цього обов’язково кине погляд на вітрину крамниці дамської білизни Седлецького. У дощові дні лінія А-Б майже не змінює свого вигляду.

Публіка з різних кінців міста зносить сюди болото. А деякі навіть спеціально приходять сюди у негоду, щоб насолодитися виглядом жіночих ніжок, коли пані припіднімають подоли своїх суконь, аби їх не забруднити. Важко сказати, чи з відкриттям пасажу Гартенберґів лінія А-Б втратить свою популярність, але ми дуже сподіваємося, що цього не станеться».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 31 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024