П`ятниця, 19.04.2024, 14:12:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 18 » Колядники з Криворівні презентували наш край на "Великій коляді"
00:05:35
Колядники з Криворівні презентували наш край на "Великій коляді"
Колядки під керівництвом берези (керівника), у гуцульському парадному строї і зовсім без спілкування із жінками. Так у часі різдвяних свят колядують на Івано-Франківщині.  Саме виступи колядників з Гуцульщини стали кульмінацією львівського фестивалю «Велика коляда».
Приїхали гуцульські колядники із села Криворівня – там колядують лише чоловіки. Про свій прихід до господи сповіщають у ріг. У хаті колядують майже три години, адже для кожного члена сім’ї – окрема пісня. Співають і для померлих. Для того посеред хати ставлять калач, і запалюють свічку. Носять у різдвяний час і особливий одяг – парадний гуцульський стрій. У такому одязі гуцули морозів не бояться.
«Гуцул: спереду у нього грудь на розпашку, а ззаду – там гарматою не доб’єшся», – жартує колядник з Гуцульщини Василь Луцюк.
До однієї господи двічі колядувати не приходять. Але доки усім не заколядують додому не вертають. Та в жодній хаті – чарки не п’ють. Це заборонять дідівські правила колядування. Стежить за дотриманням гуцульського уставу керівник гурту колядників – береза.
«Має бути тілесна і духовна чистота. З жінками можна дуже делікатно пожартувати, але не більше», – каже береза (керівник) колядницької партії Василь Зеленчук.
Така коляда на Гуцульщині закінчувалась на Водохреща. Натомість у Львові колядуватимуть ще довше. На фестивалі «Велика коляда» – аж до кінця січня.
«Найяскравіше вимальовувати гуцульський колорит і максимально розкрити частину святкування Різдва на Гуцульщині удасться, мабуть, на двох заключних концертах – у суботу 28 січня та неділю 29», – розповіла журналістам організатор фестивалю «Велика коляда» Ірина Мельник.


Переглядів: 660 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024