П`ятниця, 29.03.2024, 04:29:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Травень » 18 » Краса падає на голову. Де у Івано-Франківську краще не ходити
15:51:01
Краса падає на голову. Де у Івано-Франківську краще не ходити

Франківська історична архітектура милує око до тих пір, поки не сиплеться. Адже балкони, карнизи, загалом фасади будинків у центрі міста вже давно далеко не в найкращому стані. Про «нутрощі» пам’яток можна промовчати – і так зрозуміло.

Усі про це знають, всі про це говорять, але за ремонт ніхто братися не поспішає.

 

Голову краще не піднімати

Минулого тижня з будинку на вулиці Шашкевича, 1 в Івано-Франківську обвалилася ліпнина. На щастя, ніхто не постраждав, адже в останню мить перехожі встигли відскочити від уламків. Люди викликали рятувальників, які обгородили місце обвалу сигнальною стрічкою.

Двірники ліпнину позмітали, стрічку забрали, але фасад будинку продовжує обсипатися. Грошей на ремонт в бюджеті міста нема, бо будівля не включена до «Програми охорони культурної спадщини».

Таких будинків, як на Шашкевича, 1, у Франківську, особливо в центральній частині міста, чимало. Далеко ходити не треба – першим кидається в очі кам’яниця на Незалежності, 30. Складається враження, що ось-ось на голову впаде шматок карнизу, балкон на четвертому поверсі просто закладений шифером, а зі стін сип­леться ліпнина. Кам’яниця була збудована в 1910 році, є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Ще одна пам’ятка, яка змушує підняти голову вверх, розташована на Незалежності, 11, збудована в 1913 році. З балкону на четвертому поверсі від карнизу відколюються цілі цеглини. Та на це ніхто не зважає, бо увага прикута до металопластикових вікон столітньої будівлі.

Будинки на Курбаса – це взагалі окрема історія. Подекуди від балконів там залишились лише металеві конструкції.

Трохи краще виглядають кам’яниці на Січових Стрільців. Наприклад, будинок № 25 був збудований у 1906 році, колись там була військова канцелярія. Металеві поручні на його балконах у досить непоганому стані, однак час від часу від фасаду відвалюються шматки штукатурки. А від балкону будинку № 26 ліпнина падає просто на тротуар біля пішохідного переходу. Сусідній будинок – № 24 – весь вкритий тріщинами.

Звернувши на вулицю Чорновола, одразу помічаємо балкон на другому поверсі. У 2016-му від опори балкону відвалилася величезна бетонна брила. Ремонтувати ніхто не брався – досі так і стоїть надщерблене.

Перелічувати аварійні будівлі можна довго. Вони є всюди: на Мазепи, Шевченка, Бельведерській, Грушевського, Гординського, Франка. Та якщо бути точними, то нині в Івано-Франківську нараховується п’ять пам’яток архітектури національного та 559 – місцевого значення, що внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.


Можна замазати фарбою

Про реставрацію історичних будівель Франківська говорять уже давно. Неодноразово траплялися інциденти, коли частини фасадів, а інколи й цілі балкони обвалювалися просто на тротуар.

Так, ще у травні 2015 року забили на сполох мешканці вулиці Мазепи. Тоді з будинків 5, 7 і 9 почали падати цеглини і розкришені частини карнизів. Після того крику в міському бюджеті знай­шлися кошти на реставрацію. Фасади будівель не лише відремонтували, а й підсвітили. Але тільки фасади…

Та хоча штукатурка вже не сип­леться, та реставрація виглядає сумнівно. Наприклад, у сторічних дверях у будинку № 9 (з атлантами) на одвірку зберігся номер, якими маркували двері у станиславівських кам’яницях. Та під час оголошеної реставрації скляні колись поверхні дверей забили фанерою і все це затинькували свіжою фарбою.

А от пам’ятку на вулиці Гаркуші, 3 врятувати не вдалося. У листопаді 2017 року балкон з четвертого поверху впав на третій, звідти частина обвалилась на другий.

Згодом обвалився балкон на розі вулиць Чорновола – Гординського. Дивом бетонна брила не впала на перехожих, адже зовсім поряд – пішохідний перехід. І як би то дивно не звучало, але про аварійність цього будинку голосно говорили ще з 2010 року. У 2013-му КП «Єдиний розрахунковий центр» (нині КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія») склало акт про те, що балкони, фасад і покрівля споруди – у незадовільному стані. У вересні 2016-го шматки парапету цього балкона впали на автівку, яка зупинилася пропустити пішохода.

У 2017 році департамент містобудування, архітектури та культурної̈ спадщини уклав договорів на 2 млн грн. Нині риштування вже стоять біля кам’яниць на Шевченка 22-24, Шевченка, 30 і 44, Леся Курбаса 5-7-9. Фасад кам’яниці на Чорновола, 28 теж відремонтують – з міського бюджету на це виділили 1 171 898 грн. Але чого чекали досі – чи то грошей, чи то сигналу.

 

Вирішує комісія

Аби до таких випадків не доходило, міськрада створила комісію, яка має обстежувати фасади пам’яток архітектури і вирішувати, як їх рятувати. Але пам’яток в місті багато, тож робота триватиме не один місяць. Бо ж треба не просто оглянути, а й спрогнозувати, що буде далі, – де, що може впасти.

Наразі вже демонтували округ­лий балкон на Січових Стрільців, 11, який теж обсипався. Роботи проводило комунальне підприємство «Міська аварійно-рятувальна служба» (МАРС). Вони ж взялися «чистити» будинки від архітектурних елементів, які падали містянам на голови, на вулиці Шевченка.

«Таких балконів є багато, але для того, аби демонтувати аварійні елементи, ми мусимо мати рішення комісії та погодження від мешканців будинку, – пояснює керівник МАРСу Олег Бевський. – Якщо люди бачать, що їхній будинок в аварійному стані, то вони повинні звернутися до свого балансоутримувача, який винесе питання на комісію. Тоді комісія проводить обстеження і вирішує, що з тим робити. На жаль, всі будинки в центральній частині міста, яким понад сто років, є аварійними».

На виконання «Програми охорони культурної спадщини Івано-Франківська на 2016-2018 роки» у 2018-му міська рада передбачила в бюджеті 12 млн грн. Як гроші використають і чи буде з того користь пам’яткам, побачимо. Також поки що невідомо, що буде з будинками, які до цієї програми не включені.

А ще можна за тою самою програмою купити на все місто будівельних касок і прославитися на весь світ.

Ірина Гаврилюк


Переглядів: 322 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024