Вівторок, 19.03.2024, 10:24:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Травень » 26

Високий, ставний, вродливий, ясноокий, Петро Маланюк одразу привертає увагу на вицвілій від часу світлині, де він серед побратимів по зброї — уродженців Станіславського і Галицького повітів. Характерна особливість юнака-упівця — погляд спідлоба. Цей проникливий погляд не змінився і після десяти років вимушеного переховування від органів КДБ на горищі батьківського будинку в селі Микитинці поблизу Станиславова. Навіть у подертій тілогрійці і стоптаних бурках, в яких сфотографували Петра відразу після затримання, він не видається зломленим чи бодай наляканим. Що ж спонукало цього молодого чоловіка вступити до лав УПА?
…13 листопада 1943 року у Станиславові в драмтеатрі ім. І. Франка (нині — обласна філармонія) йшла прем’єра оперети Ярослава Барнича «Шаріка&r ... Читати далі »

Переглядів: 571 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2018

Глибинне осмислення, навіть переосмислення української історії через вивчення чину і візій її знакових постатей, ознайомлення з цим широкого загалу, мабуть, як ніщо інше сприяє утвердженню в суспільстві національної свідомості. Особливо потрібні такі студії молодим українцям, бо вони — дієвий спосіб формування особистості.

Саме в такому контексті слід розглядати свято молоді в Галичі, приурочене до 1120-ї річниці першої літописної згадки про місто.

... Читати далі »

Переглядів: 320 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2018

В Івано-Франківському обласному державному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді 23 травня 2018 р. відбувся Пленум правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України який обговорив першочергові завдання організації, відзначення Всеукраїнського дня краєзнавства, визначив лауреатів обласної премії ім. Є.Паранюка та рекомендував кандидатури на відзначення обласною премією ім. В. Полєка в галузі краєзнавства. Пленум розглядав і питання внутріспілчанського життя.

На початку були вручені дипломи лауреатів премії обласної організації НСК ... Читати далі »

Переглядів: 351 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2018

В сучасному Івано-Франківську все більше людей усвідомлюють важливість вивчення іноземних мов. Для цього відкриваються численні курси. Але складається враження, що в Станиславові на зламі ХІХ і ХХ ст. поліглотів було більше, ніж у теперішньому місті. Знання кількох іноземних мов тоді було нормою для кожної освіченої людини. Як же нашим предкам вдавалося досягати таких результатів?

Вивчення іноземних мов у школах і гімназіях
Особливістю освіти в Галичині була популярність німецької мови. Як зазначала газета «Кур’єр Станиславівський», станом на 1902 р. у Га ... Читати далі »

Переглядів: 406 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2018

У кінці ХІХ ст. у Станиславові було вже немало курців, хоч тютюн коштував дорого. Через дорожнечу тютюнових виробів їх нерідко крали, проникаючи до крамниць через дах. Але, мабуть, найбільша крадіжка тютюну в історії міста трапилася в жовтні 1887 р.

Тоді з державного складу зник пакунок з тютюном вартістю в 1518 злотих ринських. Майже тисячу злотих ринських на рік у ті часи заробляв шкільний учитель. У цій великій крадіжці звинуватили керівника складу Яна Турчака, який мав 44 роки і був батьком шістьох дітей. Він замовив велику партію тютюну в Гамбурзі та на промисловому складі ... Читати далі »

Переглядів: 297 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2018

Цього року у Калуші вперше масштабно відзначають річницю від заснування ливарні дзвонів братів Фельчинських. Саме лиття дзвонів у Калуші має стати одним з ключових елементів, які формуватимуть історичне обличчя нашого міста, а дзвін – одним з символів Калуша. Про родину Фельчинськихвідомо небагато. І мало хто знає, що у Калуші сьогодні живе один з нащадків засновника славетної ливарні Михайло Фельчинський.

У травні йому виповнилося вісімдесят. Михайло Фельчинський живе у Хотіні. Дзвоноливарню на сучасній вулиці Дзвонарська пам’ятає у воєнні роки. Але тоді це вже була ... Читати далі »

Переглядів: 362 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2018

З нагоди відзначення 210-ї річниці дзвоноливарства на Калущині у краєзнавчому музеї міста відкрилася виставка дзвонів "Дзвони крізь віки" .

Ініціатором створення музею дзвонів та організації виставки виступив головний спеціаліст відділу з питань інвестицій та міжнародної інтеграції управління економічного розвитку міста Віктор Павлів, який продовжує збирати експонати для майбутнього музею і зумів зібрати професійну команду волонтерів і краєзнавців, інформують «Вікна».

... Читати далі »

Переглядів: 321 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2018

Ще одні відреставровані двері стали окрасою нашого міста. У рамках проекту зі збереження культурної спадщини благодійного фонду Олександра Шевченка «Новий Івано-Франківськ», оновлений вхід цього разу отримала кам’яниця на Січових Стрільців, 41.

Художник, реставратор Роман Бончук зазначив:

«Ці двері буквально розсипалися по частинах. А ... Читати далі »

Переглядів: 310 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2018

Вчора у Богородчанах відбулося відкриття і освячення на кладовищі надмогильного пам'ятника командирам УПА, курінному Олексі Хименцю ("Благий"), сотенному "Шуму", бунчужному Миколі Білогубці ("Довбуш").

На урочисте відкриття зібралися керівники району, працівники державних установ та органів місцевого самоврядування, представники громадськості, учасники АТО, вояки ОУН-УПА, щоб спільно вшанувати учасників національно-визвольних змагань, захисників та борців за волю України.

... Читати далі »

Переглядів: 305 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024