Четвер, 28.03.2024, 17:42:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Травень » 26 » Справа дзвоноливарів Фельчинських живе. Як у Калуші вперше відкрили виставку дзвонів
08:52:13
Справа дзвоноливарів Фельчинських живе. Як у Калуші вперше відкрили виставку дзвонів

З нагоди відзначення 210-ї річниці дзвоноливарства на Калущині у краєзнавчому музеї міста відкрилася виставка дзвонів "Дзвони крізь віки" .

Ініціатором створення музею дзвонів та організації виставки виступив головний спеціаліст відділу з питань інвестицій та міжнародної інтеграції управління економічного розвитку міста Віктор Павлів, який продовжує збирати експонати для майбутнього музею і зумів зібрати професійну команду волонтерів і краєзнавців, інформують «Вікна».

Виставку відкрили легендою про дзвони актори народного зразкового театру «Легенда» (режисер і ведуча — Леся Піцик). Виставка супроводжувалась грою на карильйоні у виконанні викладачів Калуської дитячої музичної школи. Усього шестеро музикантів школи володіють цим незвичайним музичним інструментом.

З вітальним словом до численних відвідувачів звернулася перший заступник міського голови Галина Романко.Головним гостем виставки був Михайло Фельчинський з Хотіня, нащадок роду дзвоноливарів, та велика родина Фельчинських — також з Хотіня. На виставку завітали колекціонери, калушани, які подарували дзвоники у майбутній музей дзвонів.

Практичним доповненням до виставки дзвонів стала добірка тематичної літератури з бібліотеки краєзнавчого музею.

Для виставки дзвонів свою колекцію надали краєзнавчий музей калуського ВПУ-7, колекціонер з Івано-ФранківськаМихайло Зінько, який колекціонує старовинні дзвоники з Англії “Lady Bells” та калушани Руслана Овсієнко, Микола Полицький, Володимир Кузик.

На виставці представив макет пам’ятника братам Фельчинським калуський скульптор Ігор Семак. Як розповів автор численних пам'ятників, зокрема Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу, він давно думав про вшанування пам'яті відомих дзвоноливарів. Разом з художником Зіновієм Штайнером шукали місце спочатку для меморіальної дошки, згодом — нішу для горельєфа. І все ж вийшли на ідею камерного пам'ятника, об'ємної і просторової композиції.

На виставці також виступили: старший науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів, краєзнавецьОлександр Коваль і доктор мистецтвознавства Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, дослідник дзвонів Богдан Кіндратюк.

Нагадаємо, що на День міста 27 травня 2018 року у Калуші на бульварі Незалежності представники «Національного реєстру рекордів України» зафіксують «солодкий рекорд» і це буде торт «Калуський дзвін».

Виставка триватиме впродовж місяця. Для цього на два тижні демонтована експозиція головного залу краєзнавчого музею Калущини. Старовинні документи та археологічні знахідки забрані до фондосховищ. На їхньому місці — колекції дзвонів і дзвоників.


Переглядів: 323 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024