Четвер, 09.05.2024, 15:09:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Вересень » 24 » Кримінальні історії: махінації пана Курки
19:12:37
Кримінальні історії: махінації пана Курки

Якби хтось запрагнув пошукати у станиславівській кримінальній хроніці персонажа, схожого на Остапа Бендера, то ним би виявився уродженець Коломиї Станіслав Курка.

Саме цей самовпевнений молодик у 1900 році добряче «почистив» кишені станиславівських підприємців. І наче ж нічого особливого не робив, усього лише пропонував свою допомогу в залагодженні різних формальностей при відкритті ресторану, пекарні чи іншого закладу.

Тодішні підприємці були людьми роботящими, але не особливо освіченими. Нерідко єдиною літературою, яку вони читали, був щорічний календар із корисними порадами і легкими оповіданнями, а всілякої бюрократії і крючкотворства підприємці боялися, як вогню.

Аж тут з’являється Курка – впевнений, енергійний і з підбадьорливою посмішкою обіцяє зробити все на раз. Тільки треба виділити невеличку суму, двісті – триста злотих ринських, щоб «підмазати» потрібного чиновника. Таким чином Курка видурив у станиславівського ресторатора Базаркевича 512 злотих ринських, обіцяючи йому, що залагодить питання відкриття вокзальної ресторації на одній із приміських станцій.

Зрозуміло, що ні грошей, ні вирішеного питання ресторатор від Курки так і не добився. Той бідкався, що нічого не вийшло, бо, мовляв, чиновник такий упертий попався. Але найсмішніше, що ця історія так нічого й не навчила станиславівських підприємців, хоч Курка врешті-решт і опинився за ґратами.

Проте в 1937 році в Станиславові з’явилася його «реінкарнація» – такий собі Філіп Гарман, який обіцяв місцевим купцям залагодити всі формальності з отриманням дозволів на відкриття буфетів і цукерень у Станиславові. Ділові люди слухняно платили шахраєві більші чи менші суми за міфічні «послуги». Як і його попередник, Гарман постав перед судом і був засуджений на три місяці арешту.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 52 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024