Середа, 01.05.2024, 22:55:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Вересень » 14

У Снятині на Івано-Франківщині єврейська спільнота планує спорудити меморіал із майже 300 мацев. Їх навесні 2023 року демонтували з тротуару у середмісті.

Про те, хто знайшов ці надгробки, чому декілька десятиліть вони слугували тротуарною плиткою, який вигляд матиме майбутній меморіал, Суспільне розпитало напередодні свята Рош га-Шана у представників єврейської спільноти, місцевих істориків та краєзнавців.

... Читати далі »

Переглядів: 53 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Церкві Різдва Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж, що на Івано-Франківщині, — 215 років. У 1756-1808 роках храм спорудив Григорій Семенюк, який відповідно до однієї з легенд був опришком Довбуша. З 2013 року святиня перебуває у переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а з 7 вересня 2023 — під її тимчасовим посиленим захистом.

Про історію храму  ... Читати далі »

Переглядів: 51 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Одним з найбільших підприємств Коломиї сто і більше років тому була броварня Якуба Бреттлєра, якого вже наприкінці ХІХ сторіччя вважали мільйонером. Щоб досягти успіху, підприємець не лише забезпечував виробництво якісною сировиною та сучасним обладнанням, а й, мабуть, не раз вдавався до не зовсім чесних, хоча й не протизаконних, методів. «Gazeta Kolomyjska» за 1891 рік описує цікавий випадок, що трапився з швагром та сином Я. Бреттлєра, яких той відрядив до Радовіц (Польща), щоб переманити пивовара з місцевої броварні до себе в Дятьківці (тепер – район Коломиї). Але власник радовіцького підприємства пан Й. Рудіх – не в тім’я битий – розгадав підступний план конкурентів і … замкнув їх у домі того пивовара. Тож «бідні» мільйонери змушені були цілу ніч провести в холодній «простацькій» хаті замість розкошув ... Читати далі »

Переглядів: 60 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Поміж численними рекламами на останніх сторінках старих коломийських часописів час від часу знаходимо так звані «шлюбні» оголошення. На перший погляд – звична справа, адже тепер чимало знайомств відбувається завдяки таким оголошенням, щоправда – в інтернеті. Але ж які цікаві тексти розміщували тоді молоді люди або їхні батьки задля пошуку найкращої «партії»!

Про деякі з них вже йшла мова у дописі за жовтень минулого року. Та оголошення з часопису «Gazeta Kolomyjska» за 25 липня 1931 р. заслуговує на окрему увагу. Подане воно батьком 17-літньої «темноволосої, здорової» дівчини, на посаг якій він дає недобудований млин в Городенківському повіті вартістю 3500 доларів. Для завершен ... Читати далі »

Переглядів: 57 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Влітку 1934 року в курортному Яремчі розігралася любовно-детективна історія, яка нагадувала сюжет якогось серіалу.

А почалося все з того, що юнак Леон В. приїхав до цього містечка на канікули. Він походив із заможної родини, яка мала нерухомість у Львові й Станиславові, тож відпочивав весело і безтурботно. Мабуть, саме це й привабило в ньому молоду Сальцю Дельфіновну, яка разом із трьома сестрами тримала в Яремчі молочну крамничку і кулінарію.

Дівчина вирішила звабити молодого багатія, і це їй вдалося без особливих труднощів. Парочка весело проводила час, але літо пролетіло швидко, а пристрасть молодого ... Читати далі »

Переглядів: 51 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

У шкільному житті тихого провінційного Станиславова початку ХХ століття час від часу спалахували гучні скандали і навіть ставалися справжні драми.

Так, у квітні 1902 року перехожі побачили гімназиста, який у самому центрі Станиславова лежав непритомний на тротуарі. Йому надали першу допомогу і відвезли до магістрату, бо хлопець здавався трохи «не в собі», зокрема не міг повідомити, хто він і звідки.

З допомогою головного міського лікаря пана Рубінштейна гімназисту стало краще, і він повідомив, що звати його Самуель Рубен, мешкав він у Львові, а до Станиславова втік через конфлікт із педагогом ... Читати далі »

Переглядів: 46 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

Учасники громадської організації «Пошук літаків ДСВ в Україні» проводять тури з пошуку місць падіння літаків у Карпатах під час Другої світової війни, паралельно збираючи донати на підтримку Збройних Сил України. І ось хлопці повернулися з чергової поїздки і — з черговим здобутком.

Вони знайшли у Карпатах місце падіння ще одного збитого у роки Другої світової війни літака й встановили особи п'ятьох членів екіпажу цього німецького "Хейнкеля", повідомляє АрміяInform.

... Читати далі »

Переглядів: 56 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023

З метою поповнення експозиційних колекцій музеїв міста працівники комунального закладу «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» закликають усіх охочих приносити до закладів старовинні речі, а також – предмети, пов’язані з історичними подіями сучасності. На їх основі планують сформувати нові і поповнити вже існуючі експозиції. Інформацію про жертводавців обіцяють із вдячністю оприлюднити.

Пише Західний кур’єр з посиланням на пресслужбу Калуської міської ради.

До ... Читати далі »

Переглядів: 47 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024