Четвер, 09.05.2024, 14:59:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Вересень » 14 » Побудована за опришківські скарби. Історія церкви Різдва Пресвятої Богородиці в селі Нижній Вербіж на Франківщині
12:40:45
Побудована за опришківські скарби. Історія церкви Різдва Пресвятої Богородиці в селі Нижній Вербіж на Франківщині

Церкві Різдва Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж, що на Івано-Франківщині, — 215 років. У 1756-1808 роках храм спорудив Григорій Семенюк, який відповідно до однієї з легенд був опришком Довбуша. З 2013 року святиня перебуває у переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а з 7 вересня 2023 — під її тимчасовим посиленим захистом.

Про історію храму Різдва Пресвятої Богородиці та що роблять для його збереження читайте у матеріалі Суспільного.

"Церкву побудував знаменитий Григорій Семенюк. Його могила є тут недалеко. Він був опришком — скарбником у Довбуша. Коли поляки розбили та знищили Довбуша, опришки порозбігалися хто куди, а він за відпущення гріхів побудував цю церкву", — розповідає настоятель храму Василь Вепрук.

Частина опришківського скарбу

Жителька села Нижній Вербіж Ганна Ласійчук — родичка Григорія Семенюка в п'ятому поколінні.

Згідно з легендою, яку в її родині переповідають з покоління у покоління, Григорій Семенюк зустрів опришка в горах. І згодом, на його прохання, він побудував церкву.

"Був молодий хлопчина, працював у горах на рубці дерев. Якось він йшов додому. Його застала ніч, а вночі страшно в лісі залишатися самому. Він побачив світло, хатину. Зайшов. У тій хатині жив літній чоловік. Вони познайомилися, юнак переночував. Наступного ранку дідусь попросив: "Синку, не йди. Я — старий і хворий, скоро буду помирати. Але я не хочу, щоб мої кістки роздирали звірі в лісі. Доглянь мене, будь ласка, щоб я спочив, як християнин". Цей юнак залишився. При смерті він сказав хлопцеві: "Синку, у мене дуже багато гріхів, я був колись в опришках. Спадок цього опришка був великий — понад 20 возів золота. Частина цього золота є у мене, але ці гроші — криваві. Я хочу якось відмолити гріхи. Побудуй, будь ласка, за них церкву". Дідусь таємно перевіз ці гроші сюди й почалося будівництво церкви", — розповідає легенду Ганна Ласійчук.

З її слів, Григорій Семенюк прожив 114 років та мав 12 синів.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці — хрестоподібний та має п'ять куполів.

"Ця церква — перлина архітектури. У нас є п'ять куполів і всі вони всередині порожнисті. В якому кутку ви б не стояли, вам завжди буде гарно чути проповідь, яку говорить священник. Також храм зроблений без цвяхів. Через це він потрапив у перелік ЮНЕСКО", — говорить Ганна Ласійчук.

Поруч із церквою збудована дзвіниця. Ганна Ласійчук розповідає: у ній збереглося все, зокрема й дзвони.

"У складі цих дзвонів є срібло. Це — так само частина того опришківського скарбу. Коли була Друга світова війна, дуже багато металу давали на переплавлення, і частина дзвонів зникла. 20 років тому у нас була реконструкція всередині церкви. Ремонтували підлогу, і коли почали зривати старі дошки, під тетраподом знайшли два втрачені дзвони. Ті люди, які ховали їх, забрали зі собою цю таємницю в могилу", — розповідає Ганна Ласійчук.

Також на території біля храму розташований будинок в якому раніше жив священник. В ньому планують проводи майстер-класи, каже жінка.

"В хаті збереглося все так, як було при житті священника. Тут є вишивка, якій 70 і більше років. Дуже багато людей жертвували свої роботи на церкву. Ми вирішили продемонструвати, тому що це — вишивка саме нашого регіону, унікальна техніка низинки. Все — ручна робота. Ми плануємо в цій хатині проводити майстер-класи. Це робили наші бабусі, мами, й треба, щоб це не забулося і передалося нашим діткам", — говорить Ганна Ласійчук.

Як дбають про церкву

Голова Нижньовербізької громади Ярослав М'якущак розповідає: до повномасштабного вторгнення РФ в Україну громада планувала реставрувати храм і замінити покриття на автентичне — замість бляхи поставити гонту.

"Колись була така "мода" всі церкви перекривати бляхою. Переважно храми були гонтами або чимось іншим покриті. З часом вони втрачали захисну функцію, і тому багато церков на Прикарпатті й Гуцульщині були "вбрані" в бляху. Вимогою ЮНЕСКО було приведення церкви до того стану, коли була побудована", — розповідає голова громади.

Проєктно-кошторисну документацію сільрада виготовила, але грошей на роботи у бюджеті громади наразі немає, каже Ярослав М'якущак.

"Документацію почали виготовляти в довоєнний час. Вона коштувала 350 тис. грн і вже була готовою. На початку вторгнення пройшли експертизу та оплатили. Це досить було важко зробити. Загальна вартість ремонту й приведення в автентичний вигляд — 16 млн 800 тис. грн. Суми великі. Ми не знали, що почнеться така "пекельна війна", планували щось з власних грошей залучати. Ми — не така багата громада, але все одно при плануванні своїх річних бюджетів залучали б якісь гроші. Але більшу надію мали на грантодавців", — розповідає Ярослав М'якущак.

У 2013 році церкву Різдва Пресвятої Богородиці внесли у перелік Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 7 вересня 2023 організація надала їй тимчасовий посилений захист. Про це повідомили на офіційному сайті ЮНЕСКО.

Це рішення підвищить безпеку під час війни, потенційно дозволяючи компетентним органам усіх 87 держав-учасниць Другого протоколу 1999 року переслідувати або екстрадувати ймовірних правопорушників, йдеться на сайті організації.


Переглядів: 53 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024