Четвер, 02.05.2024, 00:19:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Вересень » 24

Часописи минулого, зокрема коломийські, львівські та станіславівські, на останніх сторінках зазвичай подавали в рубриці новин повідомлення про якісь незвичайні пригоди, цікаві випадки, а також злочини, які теж траплялися на наших теренах.

Переглядаючи львівський часопис «Діло» за грудень 1934 року, несподівано виявила, що фігурантом одного з таких повідомлень став коломийський парох о. Олександр Русин. А трапилося ось що. Священника, який у справах перебував у Львові і вже вирушав до Коломиї, на львівському вокзалі обікрали: злодій поцупив у нього портфель, де були документи, залізничний квиток та значна сума грошей.

... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023

На польському військовому цвинтарі на пагорбі біля села Дитятин Івано-Франківської області 16 вересня 2023 року відбулися урочистості з нагоди 103-ї річниці битви проти більшовиків, яка увійшла в історію як "польські Фермопіли".

В урочистостях взяли участь Генеральний консул Республіки Польща у Львові п. Еліза Дзвонкевич, отець Мар'ян Голаб OFM Conv, Провінціал Краківської Провінції Ордену братів менших конвентуальних, отець Станіслав Кава OFM Conv, Кустодій Ордену братів менших конвентуальних (францисканців) в Україні, отець Кшиштоф Панасовець, парох у Долині, греко-католицьке духовенство, депутат обласної ради Володимир Рудницький, голова сільської ради Василь Саноцький та представники польських організацій в Україні. ... Читати далі »

Переглядів: 50 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023

Вчора відійшов у засвіти Тадеуш Ольшанський – відомий польський журналіст, публіцист, перекладач та громадський діяч, уродженець Станиславова – Івано-Франківська. Автор мемуарів про місто, в якому народився і прожив дитинство та юність.

Про це повідомила франківка Наталя Ткачик. Наталя Ткачик – перекладачка, поетка, переклала мемуари Тадеуша Ольшанського “Колись в Станиславові” (“Дискурсус”, 2016).

“Учора відійшов у засвіти Тадеуш Ольшанський. Для мене і багатьох іванофранківців він назавжди залишиться обличчям давнього Станиславова, в якому ... Читати далі »

Переглядів: 48 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023

Вчора у Франківську відкрили меморіальну дошку Ользі Дучимінській – українськоій письменниці, поетесі, етнографині, громадській діячці, політвʼязню радянських таборів, сподвижниці жіночого руху Галичини.

Анотаційну дошку встановили та освятили на фасаді будинку на Грюнвальдській, 23, повідомив міський голова Франківська Руслан Марцінків.

Усе своє життя Ольга Дучимінська присвятила служінню людям і Україні. Жертвувала свій час як народна вчителька в різних школах Галич ... Читати далі »

Переглядів: 37 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023

Якби хтось запрагнув пошукати у станиславівській кримінальній хроніці персонажа, схожого на Остапа Бендера, то ним би виявився уродженець Коломиї Станіслав Курка.

Саме цей самовпевнений молодик у 1900 році добряче «почистив» кишені станиславівських підприємців. І наче ж нічого особливого не робив, усього лише пропонував свою допомогу в залагодженні різних формальностей при відкритті ресторану, пекарні чи іншого закладу.

Тодішні підприємці були людьми роботящими, але не особливо освіченими. Нерідко єдиною літературою, яку вони читали, був щорічний календар із корисними порадами і легкими опові ... Читати далі »

Переглядів: 49 | Долучив: Dnister | Дата: 24.09.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024