Четвер, 09.05.2024, 19:30:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Вересень » 24 » У Франківську відкрили меморіальну дошку Ользі Дучимінській
19:13:54
У Франківську відкрили меморіальну дошку Ользі Дучимінській

Вчора у Франківську відкрили меморіальну дошку Ользі Дучимінській – українськоій письменниці, поетесі, етнографині, громадській діячці, політвʼязню радянських таборів, сподвижниці жіночого руху Галичини.

Анотаційну дошку встановили та освятили на фасаді будинку на Грюнвальдській, 23, повідомив міський голова Франківська Руслан Марцінків.

Усе своє життя Ольга Дучимінська присвятила служінню людям і Україні. Жертвувала свій час як народна вчителька в різних школах Галичини. У воєнні роки письменниця рятувала євреїв, ризикуючи власним життям.

23 листопада 1949 року 66-літню Дучимінську заарештували у сфабрикованій справі вбивства письменника Ярослава Галана. Спочатку два роки вʼязниці, а потім сім років сибірських таборів ГУЛАГу. Була засуджена на 25 років, але після смерті Сталіна скоротили термін до десяти.

“Познайомившись ще в сибірських тюрмах, після страшних поневірянь, останніми її роками заопікувалась Мирослава Антонович та її рідний брат Петро з дружиною Наталею. Саме в цьому їхньому тимчасовому помешканні на другому поверсі по вул. Ґрюндвальдській в 60-70-х роках часто зупинялась письменниця. Було це тоді вкрай небезпечно, оскільки О. Дучимінську, незважаючи на похилий вік і стан здоров’я, совєцька влада все одно ніде не дозволяла прописати.

Тому до родини Антоновичів постійно “навідувались” працівники КДБ та різні “сексоти”, шукаючи для цього будь-який привід. Але Мирослава Антонович так і продовжувала опікуватись письменницею до останніх днів… життя”, – розповів про письменницю і громадську діячку франківець, правник Володимир Ковальчук.

Навіть після звільнення вона зазнала переслідувань. 24 вересня 1988 року Ольга Дучимінська померла. Реабілітована посмертно 27 листопада 1992 року.

За довгі роки творчості (1905-1988) окремими виданнями при житті вийшли лише збірка поезій «Китиця незабудьків», нарис «Наталія Кобринська як феміністка» і невелика повість «Еті».

Анотаційну дошку відкрили в межах програми «Івано-Франківськ – місто Героїв».


Переглядів: 40 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024