Вівторок, 07.05.2024, 11:33:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Грудень » 23 » Кримінальні історії: передсвяткові крадіжки
12:33:25
Кримінальні історії: передсвяткові крадіжки

Перед Різдвом значна частина мешканців Станиславова старанно готувалася до цього величного свята і намагалася очистити свої думки та помисли від усього злого. Проте були й нечесні особи, які користувалися передсвятковою метушнею і велелюдністю на ринках та у крамницях.

Так, у грудні 1904 року в торговця рибою Герша Дельмана хтось украв цілих сім великих коропів, які перебували у ящику в пивниці магазину і чекали на свою долю – бути проданими на ринку і прикрасити чиюсь різдвяну вечерю. Крамниця пана Дельмана знаходилася на вул. Гарбарській, а коропи вартували, немало-небагато, двадцять корон.

Наступного 1905 року ще якийсь злодій вирішив зекономити на різдвяній вечері і заліз до крамниці відомого в місті ковбасника Вінцентія Слапи, що знаходилася на площі Ринок. Непроханий гість підважив скоби у віконниць, вийняв шиби і таким чином проник до зачиненої крамниці, де присвоїв різних ковбас на суму близько 10 корон і 50 корон готівкою.

Того ж року перед самим Різдвом злодії проникнули до книгарні Вайденфельда на вул. Казимирівській (тепер вул. Мазепи), відчинивши відмичкою задні двері. Проте книжки їх не цікавили, адже зломщики відразу кинулися шукати готівку, поцупивши 70 корон із замкненої шухляди і ще 500 корон із вогнетривкого сейфу.

Дуже не пощастило станиславівському ювеліру Герсону Бухальтеру, який перед святами у 1900 році вирушив до Львова за товаром, аби мешканці Станиславова мали що купити на подарунки. Він зупинився у львівському готелі «Альстер» і випадково задрімав у холі готелю. Поки він спав, у нього хтось украв валізку з товаром. Вартість украдених прикрас була дуже високою – близько 2500 корон.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 51 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024