П`ятниця, 29.03.2024, 13:26:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
 
Архів новин
Головна » 2014 » Лютий » 27 » Куточок раю на землі
16:42:55
Куточок раю на землі
Цими днями стіни Картинної галереї Національного заповідника «Давній Галич» знову розцвіли веселковими барвами, радістю повноти життя і творчості, яку випромінюють не лише твори мистецтва, а й особистість самого автора. Галичани мали за честь вітати в своєму місті творчість члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії ім. Я.Лукавецького 2010 року, директора Музею мистецтв Прикарпаття Михайла Ярославовича Дейнеги.
– Україна сьогодні живе в часі 200-річчя від Дня народження свого Пророка Тараса Шевченка, тому виставковий проект «Куточок раю на землі» і організатори, і сам автор присвячують славному ювілею Великого Кобзаря, – зазначив відкриваючи виставку виконуючий обов’язки генерального директора Заповідника Володимир Костишин та запросив декана Галицького деканату УГКЦ отця Ігоря Броновського благословити мистецьке дійство, яке розпочалося з хвилини пам’яті героїв Небесної сотні.
Михайло Дейнега народився в Єзуполі, навчався у Косові, згодом закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (тепер Академія мистецтв). Понад тридцять років митець віддав улюбленій справі і вважає своє мистецтво асоціативним живописом. 
Твори М.Дейнеги бачила чи не вся Україна, Польща, Чехія, Італія, Німеччина. У творчому доробку митця понад тисяча робіт. Їх можна побачити у Канаді, США, Ізраїлі, Великобританії, Франції, Ватикані.
– Він не спочиває на лаврах досягнутого, а рішучими кроками ступає дорогою змін, усвідомлюючи, що весь всесвіт перебуває у безперервній пульсації. З перших кроків творчість художника мала в собі чітко сформовані художні ідеї, які з плином часу методично ускладнювались. Минаючи живописні традиції, художник використовує притаманні лише йому особливості мазка і кольору, надзвичайні колористичні нюанси, які створюють абстраговане від конкретного життя оточення, – ділилася враженнями про творчість М.Дейнеги завідувач науково-методичного відділу Музею мистецтв Прикарпаття Наталія Доскалюк.
– Змістовність творів Михайла Дейнеги не прочитується одразу, вони впливають на глядача опосередковано. Смисл їх розкривається в діалозі двох рівноцінних душ, де художник проходить свою половину шляху, чекаючи на думку глядача, – продовжив думку заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк, – творчий шлях Михайла Дейнеги є символом трансформацій мистецтва загалом. У його картинах сплітаються колір і експресія, відчуваються сучасні підходи до класичного олійного живопису, нетипові екстравагантні композиції та відчуття космічного сприйняття світу.
З новою творчою імпрезою в Галичі художника привітали голова районної державної адміністрації Петро Стрембіцький та лідер Галицького майдану Михайло Зіньковський.
Михайло Дейнега висловив вдячність галичанам за організацію персональної виставки, за розуміння і сприйняття його творчості, запевнивши, що творитиме з новими силами в ім’я розквіту України.
– Михайло Ярославович Дейнега не боїться експериментувати у своїх роботах і при цьому не втрачає свого творчого обличчя. Його твори завжди пізнаються за авторським почерком, бо особистість художника в них дуже яскраво виражена, – зазначив, запрошуючи глядачів до перегляду виставки, 
заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи Семен Побуцький.
До відома галичан та гостей міста, виставка працює щоденно з 9.00 до 17.00 години, за адресою м.Галич, вул. І.Франка, 1.
Ярослав Поташник

Переглядів: 552 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024