Вівторок, 16.04.2024, 09:34:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 20 » Легенди Станиславова/Івано-Франківська. Вулиця забутого єпископа
16:58:22
Легенди Станиславова/Івано-Франківська. Вулиця забутого єпископа

У австрійському Станиславові дуже мало вулиць носили імена українських діячів. Якщо точніше, то цілих дві – Шевченка й Пелеша. З Кобзарем усе зрозуміло, а хто такий Пелеш?

Це був перший греко-католицький єпископ Станиславова, який керував новоствореною єпархією в 1885-1891 роках. Потім його перевели до Перемишля, де владика помер у 1896. Втім, у нашому місті його не забули – того ж року на честь єпископа нарекли невелику вуличку, яка сполучала сучасні Франка й Лепкого, пише Репортер.

Постать єпископа була настільки аполітичною, що влаштовувала всі режими. Назва благополучно пережила розвал Австро-Угорщини, добу ЗУНР, Другу Річ Посполиту, перших совітів і німецьку окупацію. Вже після війни більшовики перейменували вулицю на честь Крупської – дружини Леніна.

У 1991 році вулицю назвали Академіка Гнатюка. Звісно, Володимир Гнатюк зробив неоціненний вклад у дослідження української етнографії та на іменну вулицю заслуговує, але… Народився він на Тернопільщині, жив і працював у Львові, там же й похований. Із Станиславовом його пов’язує лише недовгий період навчання у місцевій гімназії. Тож виникає запитання, чому вулиці просто не повернули історичну назву?

Якось я запитав про це у крає­знавця Михайла Головатого, який входив до комісії з перейменування. Він щиро відповів. На початку дев’яностих у місті проводилась масова декомунізація, перейменовували десятки вулиць. До єпископа Пелеша ніхто з комісії претензій не мав – через великий обсяг роботи про нього просто забули. А коли згадали, вулиця вже називалася академіка Гнатюка.

Іван Бондарев


Переглядів: 212 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024