П`ятниця, 26.04.2024, 06:02:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Квітень » 17 » Легенди Станиславова. Як народжуються бренди
17:42:25
Легенди Станиславова. Як народжуються бренди

«Прикарпатський бальзам» є справжньою алкогольною візитівкою Івано-Франківська. Його дарують заїжджим начальникам, наполегливо рекомендують туристам, його з задоволенням вживають і корінні мешканці. До складу бальзаму входять 17 трав, соки, мед. Технологія зберігається у суворій таємниці. Бальзам випускають на франківському спиртзаводі вже 35 років. Тоді він мав іншу етикетку та форму пляшки.
Цікаво, що дизайнером обидва рази була одна людина – Михайло Зінько. Його син, теж Михайло, власник стильного франківського ресторану ­«Антикварня Шпіндель» розповів, як це було.
«У 1980 році розробили рецептуру бальзаму, тож треба було придумати етикетку та пляшку. На той час батько працював дизайнером або на радіозаводі, або на «Позитроні» – точно не знаю, бо його постійно переманювали то одні, то інші, й він по три рази працював і там, і там. Тодішній секретар облвиконкому знав мого батька, викликав до себе і поставив завдання розробити етикетку та пляшку до нового бальзаму. При чому пляшка мала бути ексклюзивною – для презентів у Київ і Москву.
Батько малював ескізи вдома. Творчий процес його дуже захопив, пам’ятаю, з мамою постійно гаркались, що він через цей бальзам не приділяє уваги сім’ї. Через кілька тижнів такої роботи він створив 10 ескізів етикеток і 25 ескізів пляшок, при чому пляшки були різні: у шкірі, дереві, кришталі. У підсумку вибрали етикетку, що пішла в тираж, – для всіх. А от кришталеву дизайнерську пляшку виробляли лише для партноменклатури, народу бальзам продавали у звичайній тарі. Пізніше колекцію ескізів пляшок ще возили на всесоюзну виставку.
Коли прийшов час розрахунку, директор спиртзаводу розпорядився в якості премії чи винагороди видати два ящики горілки. Спитав, яку саме хоче батько, на що він відповів, що не погано б «Посольської» (дефіцитна на той час горілка). Після цих слів директор голосно наказав комусь із підлеглих: «НАКЛЕЙТЕ ящик «Посольської» та ящик «Столичної». Тато спитав, чому не два ящики «Посольської». Відповідь була такою: «Етикетки дуже дефіцитні, іншим може не вистачити».

Iван Бондарев


Переглядів: 504 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024