Вівторок, 19.03.2024, 09:36:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Квітень » 17

У літературному музеї Прикарпатті відкрито виставку «Співець Стрілецької слави» - до 120 річчя від дня народження Юрія Шкрумеляка, українського письменника, Січового стрільця.
Наша адреса:
м. Івано-Франківськ
вул. Богдана Лепкого, 27
т. 2-50-47

Переглядів: 421 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2015

Перша письмова згадка про цей населений пункт датується 1448 роком, коли власником Кутів був якийсь Михайло з Войнилова. Є кілька версій щодо походження назви цього поселення. Одна з них виводить її від географічного розташування — у куті між річкою Черемошем і горами Карпатами, які тут беруть свій початок. Краєзнавець В. Близнюк вважає, що ця назва походить від прізвиська Кута, що, своєю чергою, походить від слова «кутати», тобто доглядати, дбати, оберігати. Дослідники Д. Шпак та В. Кобилюх походження назви шукають у санскритській мові, в якій «ку» означає земля, край, держава, країна, а «Куті» — болотиста місцевість, зігнутий викрут, панорама.

Само собою зрозуміло, що поселення виникло значно раніше, ніж це зафіксув ... Читати далі »

Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2015

Зміна влади, соціально-економічного устрою, війни ламають долі людей. Галичанам ХХ століття принесло багато змін: Австро-Угорщина після Першої світової війни змінилася Другою Річчю Посполитою, ЗУНР зазнала поразки,  прийшли «перші совіти», німецько-фашистські загарбники в часи Другої світової, знову «совіти», і тільки в 90-х роках ХХ ст. Україна здобула незалежність. А початок ІІІ тисячоліття ознаменувався кривавою агресією з боку Росії… Жодне покоління не уникло війни; про долі простих людей можна писати книжки, найчастіше – трагічного змісту.
«Галицький кореспондент» спільно з ГО «Поступовий гурт франківців» в рамках проекту «Нереабілітована пам’ять» розповідає про долі прикарпатців, які були засуджені радянською владою і досі не реабілітовані. Таких справ – 6785, більша їх частина стосує ... Читати далі »

Переглядів: 585 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2015

Галичину відносно пізно приєднали до СРСР, тому багато церков у нас вціліли. Але один храм у Івано-Франківську совіти таки підірвали.

Теологічні особливості станиславівських німців
Після прокладання колії через Станиславів у 1866 році в місті відкрили залізничні майстерні. Там працювало багато німців. Більшість були не тутешні – переважно вихідці з північних районів Німеччини, серед них домінували протестанти.
Протестантизм – один із найпоширеніших напрямів у християнстві, який відокремився від католицизму у XVI столітті. Термін виник завдяки «Шпаєрській протестації» 1529 року, коли 14 німецьких міст і шість князів висловили протест проти переслідування прихильників Мартина Лютера. Серед протестантів домінують лютерани (аугсбурзь ... Читати далі »

Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2015

«Прикарпатський бальзам» є справжньою алкогольною візитівкою Івано-Франківська. Його дарують заїжджим начальникам, наполегливо рекомендують туристам, його з задоволенням вживають і корінні мешканці. До складу бальзаму входять 17 трав, соки, мед. Технологія зберігається у суворій таємниці. Бальзам випускають на франківському спиртзаводі вже 35 років. Тоді він мав іншу етикетку та форму пляшки.
Цікаво, що дизайнером обидва рази була одна людина – Михайло Зінько. Його син, теж Михайло, власник стильного франківського ресторану ­«Антикварня Шпіндель» розповів, як це було.
«У 1980 році розробили рецептуру бальзаму, тож треба було придумати етикетку та пляшку. На той час батько працював дизайнером або на радіозаводі, або на «Позитроні» – точно не знаю, бо його постійно переманювали то одні, то інші, й він по три рази прац ... Читати далі »

Переглядів: 495 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024