Вівторок, 19.03.2024, 05:03:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Квітень » 21

На Прикарпатті перебувають представники громадської організації Австрії "Чорний хрест", яка опікується відновленням та впорядкуванням військових поховань на місцях боїв у час Першої світової війни у різних державах світу, в тому числі в Україні.
20 квітня керівник організації Отто Яус, генеральний секретар  організації “Чорного хреста” полковник Александр Бартоу, юрисконсульт організації Ганс Казер та помічник консула Австрії в Україні Галина Велідова у рамках міжнародної програми відвідали Снятинщину.
Спочатку закордонна делегація  разом із керівником апарату Снятинської райдержадміністрації Ігорем Корольком відвідала село Тулуків. Перша зустріч відбулася у школі, яка разом із громадою прилучилася до відновлення на території села трьох австрійських поховань періоду Першої світової війни, сторіччя якої виповнилося минулого року.
Австрі ... Читати далі »

Переглядів: 483 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2015

Громадська організація «Поступовий гурт франківців» та історико-краєзнавче об’єднання «Моє місто» зорганізували в Івано-Франківську круглий стіл на тему «Історико-архітектурний спадок Івано-Франківська: сучасний стан та стратегічне збереження». Організатори запросили до участі в засіданні круглого столу відомих краєзнавців, архітекторів, істориків, громадських активістів і журналістів. Двогодинна дискусія завершилася прийняттям резолюції, де виписано чіткі пропозиції і вимоги до влади та громадськості.

А месиджі багатьох авторитетних доповідачів були такими: нам треба провести «інвентаризацію» проблем і змінювати ментальність. Бо навіть в умовах бідності ми не маємо жодного права бездумно розтрачувати свій спадо ... Читати далі »

Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2015

З давніх-давен гуцули у вівцю зодягалися, вівцею вкривалися, вівцею харчувалися і були довгожителями. Ставлячи у великодній кошик печеного баранчика — символ Ісуса Христа, ягнятка Божого – люди вірили, що він гарантуватиме прихильність сил природи і оберігатиме від стихійного лиха.
У селі Космач на Гуцульщині вже другий рік діє єдиний в Україні музей вівчарства. За задумом світлої пам’яті Романа Бойчука, господаря садиби «Космацька писанка», це не лише музей побуту та традицій з експозицією під відкритим небом, але й аптека з помічними продуктами вівчарства.

Живим експонатом музею є вівці. Саме вони дали назву новому нетрадиційному методу лікування – овітерапія. У живій експозиції – 15 вівцематок, один баран-плідник, ... Читати далі »

Переглядів: 610 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2015

«Це село проти ночі не згадують», – жартують жителі Чортівця на Городенківщині, хоча самі вже звикли до дивної старосвітської назви, відомої ще з XV ст. І навіть боронили її перед новоспеченою в 70-х рр. радянською назвою Назаренкове – на честь героя Радянського Союзу Петра Назаренка. Рідний Чортовець за совєтське Назаренкове їм миліший. При двох в’їздах у просторе село височіють на пагорбах дві церкви, ніби охороняють поселення – «мурована» Пресвятої Трійці (1790) і дерев’яна Святого Миколая (1906). Саме довкола них на Великдень ведуть сербен - унікальний обрядовий танець, якого нема ніде в Україні.
Дослідники стверджують, що в прачаси на території сучасного Чортівця, який оточений давніми курганами та карстовими печерами, були язичницькі капища. Село лежало на перехресті торгових шляхів із Буковини, Гуцульщини, Закарпаття н ... Читати далі »

Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2015

Продовжуємо публікувати вперше перекладені українською спогади польського публіциста й журналіста Тадеуша Ольшанського про його рідний Станиславів (із книги "Креси Кресів", 2008).
Із вузькою вулицею Кошаровою в моїй пам’яті пов’язується смерть. Жорстоко закатовані совітами молоді люди, призовники. Приголомшливий вигляд убитих, замучених. Це було спекотне літо 1941 року. Картина, яку я запам’ятав на все життя і яка часто до мене поверталася.
Кошаровою (тепер вул. О.Гончара - ред.) я ходив до школи й зі школи додому за польських і радянських часів, коли ми проживали на вулиці Камінського (тепер вул. І.Франка - ред.). Це була вузька вуличка, що з’єднувала Третього травня (тепер вул. М.Грушевського - ред.) з Камінського. Вулиця вела вздовж казарм 48-го полку піхоти й власне тому так називалася. З другого боку, за дротяною сіткою був сад і горо ... Читати далі »

Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024