П`ятниця, 29.03.2024, 11:00:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Квітень » 1 » Легенди Станиславова. Копець №2
19:42:52
Легенди Станиславова. Копець №2

В парку Шевченка, поблизу стадіону, є високий штучний пагорб. Його насипали у 1906 році на честь ватажка антиросійського повстання Тадеуша Костюшка. У джерелах його так і називають – копець, тобто курган, Костюшка. Нещодавно з’ясувалось, що у старому Станиславові був ще один копець.

На одному з інтернет-аукціонів краєзнавець Сергій Петрицький побачив цікаву ілюстративну картку. Вона підписана як «Боїсько (стадіон – Авт.) «Соколу» в Станиславові. Пам’ятка зі зльоту соколів VII округу дня 28 червня 1914 року». Це боїсько розташовувалось на місці сучасного стадіону «Наука», що біля міського озера. Праворуч тягнеться теперішня вулиця Мазепи, а вдалині проглядаються вілли у парку. На задньому плані, за футбольними воротами, видно якійсь темний пагорб, подібний на усічену піраміду. Що це таке?

Підказку читаємо у «Кур’єрі Станиславівському» за 2 листопада 1913 року. Там йдеться про новий стадіон «Соколу», що постав на місці пустирю. Виявляється, тоді збудували цілих два стадіони – великий, який був на місці «Науки», і малий – розташовувався там, де тепер клумби перед озером. А між ними був насипаний великий пагорб.

«У місці, де міський парк, а саме та частина його, де стоїть пам’ятник Грюнвальдський (тепер там статуя Шевченка – Авт.), граничить з парком барона Ромашкана, при гостинці, по другий його стороні, веде ново усипана дорога до огорожі з дротяної сітки. Вже здалеку впадає в око копець зав­вишки 6 метрів, на вершину якого провадить серпантинна стежка…».

Як називався той копець, у статті не згадується. Навіщо його насипали? Не виключено, використовували в якості додаткової трибуни для глядачів. До наших часів він не зберігся. Можливо, його зрили у п’ятдесятих, коли облаштовували міське озеро.


Переглядів: 277 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024