Четвер, 25.04.2024, 13:27:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Вересень » 26 » Літопис клубовецької доблесті. Побачило світ краєзнавче видання Євгена Пронюка «Пам’ятати вічно»
13:06:03
Літопис клубовецької доблесті. Побачило світ краєзнавче видання Євгена Пронюка «Пам’ятати вічно»

В Івано-Франківську вийшла друком книжка краєзнавчих студій Євгена ПРОНЮКА «Пам’ятати вічно» – уродженця села Клубівців на Тисмениччині, студента Прикарпатського національного педагогічного університету ім. В. Стефаника. У виданні, редактором якого є знайомий нашим читачам літератор Йосип Карпів, висвітлено український визвольний рух у рідному селі автора від 1928 року – часу створення товариства «Луг» – до 1951-го. Як зазначено в анотації до книжки, в ній «окрему увагу приділено діяльності Клубовецького куща самооборони (1944 – 1951), Клубовецької сільської станичної ОУН (1938 – 1947) та біографіям учасників націоналістичного руху. Книжка доповнена унікальними фотографіями та архівними документами ОУН (р), СБ ОУН, КК та НКВС, МВС і КДБ Станіславської (тепер Івано-Франківської) області».

Я не раз мав можливість слухати публічні виступи цього натхненного клубовецького юнака – чи під час різних сільських заходів, чи біля криївки на околиці села – і щоразу був захоплений його відповідальним ставленням до кожного означеного факту, до оцінних дослідницьких суджень, до бажання донести новизну до людей, а також серйозністю, а не поверховістю його висновків тощо. Отже, Є. Пронюк ще до навчання на істфаку і видання своєї першої дослідницької книжки, на моє переконання, вже був поважним літописцем і популяризатором клубовецької доблесті.

– Темою українського визвольного руху, зокрема на теренах Клубівців, я зацікавився ще у десятому класі, – розповів Є. Пронюк в ексклюзивному коментарі «Галичині». – А через рік я вже серйозно досліджував цю тему з використанням архівних джерел. Річ у тім, що тема української доблесті у часі визвольної боротьби у нашій родині була і залишається на почесному місці. Одного брата моєї прабабусі Марії розстріляли 1941 р. у Дем’яновому Лазі, другий брат був вояком УПА, потрапив у полон і був засуджений на 15 років таборів, а першого бабусиного чоловіка розстріляли теж 1941-го під час відступу більшовиків... Чимало моїх родичів були чи дивізійниками, чи січовими стрільцями, або воювали в УПА, армії УНР тощо. Якщо говорити про мої зацікавлення у старших класах школи, то це був анархічний збір інформації, тобто робота без кінцевої мети. А коли почав працювати в архівах, то зрозумів, наскільки інформація про часи визвольної боротьби унікальна, і відтак переконав себе, що потрібно про такі речі писати. Я старався виступати, хотів, щоб бачили мене і мою працю та її результати. Але книжка – то зовсім інше, ніж публічні виступи. Бо одна справа – почути, а інша – взяти до рук книжку й самостійно її прочитати.

У виданні я окреслюю перебіг визвольної боротьби у Клубівцях та навколишніх селах. А основну увагу приділив боротьбі Клубовецького куща самооборони, бо то була унікальна партизанська група, яка протягом тривалого часу нікому не підпорядковувалась – ні ОУН, ні УПА. Чимало моїх родичів боролися свого часу у складі цього підрозділу, створеного центральним пропагандистом ОУН Іваном Івасівим, активним учасником визвольного руху в селі. Кущ сповідував ідеологію націоналізму, а останній його провідник – уродженець Тисмениці Григорій Волощук загинув 1951 року в Клубівцях у криївці, яка була останньою з діючих на Тисмениччині і яку в наш час відновили.

В основі краєзнавчих студій – кореспондовані мною спогади жителів і колишніх учасників підпілля, а також використані архівні джерела. Я опрацював до 30 справ у різних архівних установах, багато студіював у бібліотеках. Але хочу констатувати, що літератури про УПА дуже мало. Над книжкою я працював три роки. І мені дуже важливо, щоб її було належно представлено...

Перше анонсування краєзнавчого видання «Пам’ятати вічно» відбулось у бібліотеці Клубівців. Якщо згаданого педагога, краєзнавця й поета Й. Карпіва із цього села за його велику подвижницьку працю я називаю «покутським літописцем», то Є. Пронюка за дослідницьку сміливість і віру – «літописцем клубовецької доблесті».

Ігор ЛАЗОРИШИН


Переглядів: 118 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024