П`ятниця, 29.03.2024, 08:35:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Вересень » 11 » Моя УПА: 39 історій про повстанців увійшли в нову книжку франківки Любові Загоровської
19:38:45
Моя УПА: 39 історій про повстанців увійшли в нову книжку франківки Любові Загоровської

Видавництво Старого Лева повідомило про вихід нової книжки. Її авторкою є франківська письменниця та журналістка Любов Загоровська.

Книжка “Моя УПА” – історичний літопис. В ній зібрано 39 розповідей про людей, які або воювали в УПА, або допомагали українській армії боротися за незалежність України.

“Книга про людей, які зазнали переслідувань, арештів, репресій і які залишилися незламними й нескореними у своїй боротьбі. Книга-сповідь, яку варто прочитати, аби осмислити велику сторінку історії України через призму людської долі”, – зазначають видавці.

Наразі оголошений передпродаж книжки.

Впродовж чотирьох років Любов Загоровська навідувалась до учасників УПА і записувала їхні спогади. Ці спогади і є історіями в книзі. Передмову до книжки написав відомий історик Володимир В’ятрович. 

“Із текстами цієї книги я почав знайомитися через фейсбук: хеш-тег #МояУПА не міг не привернути уваги. У стрічці мережі вони сусідували із звичними повідомленнями інших користувачів – про приватне життя, політику, про музику, кіно, літературу.

Це створювало неймовірний контекст для сприйняття опублікованих спогадів – ніби отвори в суцільному полотні сучасності, через які, на мить, проглядало минуле. Отвори, пропалені вогнем, просякнуті кров‘ю. Жінки і чоловіки, яким за вісімдесят, завдяки упорядниці Любові Загоровській, раптом заговорили до нас ніби зі своїх акаунтів. Ніби ровесники. Ніби про недавнє вчора.

Вони спокійно розповідали про своє важке життя – війну, полон, тортури, табори. Іноді їхні оповіді потрапляли у резонанс із схожими новинами про нинішню війну/полон/тортури. Окреслюючи замкнуте коло історії, з якого ми досі не вирвалися”, – анонсує книжку на своїй сторінці у фейсбуці В’ятрович.

За його словами, авторка зібрала і опублікувала спогади й тих людей, які, в силу різних причин (брак можливостей/часу/бажання), самі не писали їх. “Без її зусиль ми, напевно, ніколи б не почули цих голосів”, – зазначив він.

Це різні люди – жінки (здається, їх більшість в цій книзі, що додає їй цінності, адже в документах переважно чоловічі свідчення) і чоловіки; вже відомі натепер (Мирослав Симчич чи Ольга Ільків) чи незнані не лише загалу, але й дослідникам; учасники бойових дій, вояки УПА, і ті, хто допомагав повстанцям: лікував, годував, передавав інформацію. Усі вони знайшли у собі силу протиставитися ворогу, що нищив наш народ.

Через десятки років герої пригадують найяскравіші моменти: для когось це участь у боях, для когось — арешт, допити, досвід виживання в таборах. Ця пам’ять важка, іноді навіть страшна, але не песимістична. Бо це мовлять переможці – хто боровся, хто дожив до незалежності України і дочекався визнання від своєї вільної держави.


Переглядів: 133 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024