Середа, 24.04.2024, 03:13:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Березень » 24 » Музей, що вмирає. Замість пам'ятки архітектури у Франківську хочуть збудувати черговий будинок?
09:30:45
Музей, що вмирає. Замість пам'ятки архітектури у Франківську хочуть збудувати черговий будинок?

Сьогoдні в департаменті архітектури відбудеться зустріч щодо вирішення долі будинку Гриневичів по вул. Василіянок.
Про це Фіртці повідомили поінформовані джерела.
"Власник кам'яниці, в якій колись працював музей родини Гриневичів, - "Союз українок", готовий віддати ділянку забудівнику зі знесенням будинку. Планують збудувати 5-7 поверхів. Забудовник довго переконував Спілку краєзнавців дати висновок, що будинок "не цінний". 
Володимир Гайдар (головний архітектор міста, -авт.) навпаки вніс кам'яницю в перелік нововиявлених памяток архітектури і категорично проти знесення. Департамент пропонує будинок не чіпати, реставрувати його, а будувати за будинком", - розповіло джерело. На зустрічі мають бути "союзянки" та краєзнавці.
Родинна кам'яниця сім’ї Гриневичів збудована ще 200 років тому. Донедавна там працював музей Гриневичів. Сьогодні за кронами дерев та хащами бур'янів фасад будинку №52 неможливо розгледіти взагалі. На ґанку поселилися бомжі та наркомани. З будинку просто на траву пообсипалися частини фасаду.
Як відзначає краєзнавець Михайло Головатий, будівля на вулиці Василіянок, 52 збудована на початку 19-го століття: "Це дуже цікава міщанська споруда у стилі класицизму. Привертає увагу цікавий чотириколонний портик. Таких будинків у місті вже практично немає".
Провінційні будиночки такого типу були дуже характерними для Станиславова у період до Мармулядової пожежі 1868 року, зауважує Ігор Панчишин, начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому. Відтак "допожежна" архітектура у центрі міста, який вигорів включно із ратушею, сьогодні є унікальним явищем.
Кам’яниця цінна не лише унікальною архітектурою, а передовсім історією, наголошує Михайло Головатий. 
Власницею будинку була близька родичка письменниці Катрі Гриневичевої Ірина Гриневич. Відома письменниця та керівник львівського "Союзу українок" була заміжня за рідним вуйком сестер Гриневич Дарії та Ірини, які мешкали в Івано-Франківську. Приїжджаючи до родини зі Львова, Катря Гриневичева часто гостювала у кам'яниці на Василіянок, 52.
У 80-их роках будинок слугував явочною квартирою для забороненої УГКЦ. Тут неодноразово збиралися дисиденти Левко Лук'яненко, Микола Поровський, Роман Круцик.
У 2001 році активістки "Союзу українок" відкрили у будинку "Громадський музей родини Гриневичів".


Переглядів: 367 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024