Четвер, 25.04.2024, 03:36:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Травень » 14 » На Рожнятівщині відновили криївку УПА
21:20:33
На Рожнятівщині відновили криївку УПА

20 травня в урочищі "Плаєк" біля села Гриньків Рожнятівського району відбудеться урочисте відкриття відновленої повстанської криївки.Зображення 2 / 8Використовуйте клавіші для перегляду

71 рік тому тому тут загинуло дев'ятеро підпільників. Початок відкриття – о 12.00, повідомив у соцмережі Олег Шкіль.

Як повідомляли "Вікна", восени 1947 року в урочищі "Плаєк" поблизу села Гриньків Рожнятівського району в бункері перебували десять повстанців. Вони готувалися зимувати там.

Повстанці не думали, що хтось може їх зрадити. Та зрадник з села Ясень показав місце, де розташований бункер.

Раненько 5 листопада 1947 року енкаведисти з усіх боків обступили те місце і стали кричати: "Бандити, здавайтеся!"

Через запасний вихід з бункера Юрів Василь "Грім" вистрілив і вбив одного енкаведиста. У той час повстанці вибігли з бункера і один з них кинув гранату, від якої загинув і сам повстанець, і енкаведист.

Осадчук Ярослав "Хмара" побіг до річки Лімниці. Вже хотів її переходити, але на іншому боці побачив енкаведистів. Щоб не попасти ворогам живим у руки, він підірвав себе гранатою. Загинув біля теперішньої могили Січовим Стрільцям.

Юрів Параска тікала в напрямку села Гриньків, та ворожа куля її наздогнала. Вона впала на городі між деревами за сто метів від місця загибелі Ярослава. Ярослав і Параска зустрічалися і хотіли одружитися.

Хоч як повстанці відбивалися, дев’ятеро з них були вбиті в цьому нерівному бою. Зміг врятуватися лише Гелетій Леон. Поранений, він ледве добрався до лісосіки і впав непритомний. Лісоруби перенесли його в надійне місце, прикрили смерековим гіллям, а ввечері допомогли перебратися на хутір Бабське до своїх родичів. Там йому перев’язали рану, через кілька днів він пішов у село Завій і ще три роки воював проти загарбників. Гелетій Леон "Тиса" разом зі своїм товаришем загинули в 1950 році в лісі коло села Сливки.

Енкаведисти привезли вбитих повстанців до Перегінська. Серед них було вісім чоловіків і одна дівчина. Вбиті лежали на території колишньої тюрми НКВС.

Для впізнання вбитих повстанців людей зганяли з багатьох сіл – Гринькова, Ясеня, Вільхівки, Перегінська. Вбиті повстанці лежали у Перегінську два дні. На третій день тіла вбитих були викрадені. Знайшлися сміливці, які підпоїли вартових і вночі, коли ті лягли відпочити, вивезли вбитих на двох возах. Щоб колеса по дорозі не стукотіли, їх обмотали ганчір’ям і повісмом. Вбитих повстанців привезли на горішній цвинтар у Перегінську і поховали в братській могилі.

Місцезнаходження криївки було відоме, мабуть, кожному у Гринькові, оскільки розташована вона недалеко від села. Братство УПА разом з Осмолодським лісгоспом вирішило її відновити.


Переглядів: 352 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024