П`ятниця, 29.03.2024, 14:13:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 15 » Нариси військової історії Галича та околиць. Panzerzug №II
11:07:57
Нариси військової історії Галича та околиць. Panzerzug №II
Військова історія Галича та його околиць є дуже багатою на різноманітні події. Кожен період військової історії – від княжої доби до визвольних змагань ХХ століття – має свою «родзинку», яка завжди буде цікавою всім шанувальникам історії. Розглядаючи події Першої світової війни, які проходили на теренах Галича, не можливо оминути один цікавий факт. Він пов’язаний з перебуванням у Галичі в 1916 році досить відомого австро-угорського бронепотяга (Panzerzug № II).
Цей бронепотяг назавжди увійшов в історію австро-угорських військових сил як герой боїв в Італії (1915 р.) та на Коломийщині (1916 р.). Одна з оцінок характеризує його як «найбільш результативний бронепотяг Першої світової війни» –хоча на той час  тільки в Австро-Угорської армії використовувалося 15 бронепоїздів.
Бронепотяг було побудовано у 1914 р. В 1915 році він воював на фронті поблизу Ізонцо (Італія). Відзначився у боях при Монфальконе і Кастагнавіцою, де підтримував австро-угорські війська перед переважаючими силами італійців.

У червні 1916 р. війська російського Південно-Західного фронту вели наступ на Коломию. 30-а австрійська піхотна дивізія виявилася в дуже важкому становищі. Два її батальйони з останніх сил билися в оточенні. У цей критичний момент в бій вступив бронепотяг Panzerzug № II. Він відкрив вогонь зі своїх двох гармат і шести кулеметів по російських військах, розташованих вздовж залізниці. Бронепотяг знищив чотири кулемети і близько чотирьохсот солдатів і офіцерів. Австрійським військам вдалося утримати свої позиції, а піхоті вирватися з оточення.
Саме після боїв на коломийському напрямку бронепотяг прибув до Галича. Місто на той час уже два місяці перебувало під владою австро-угорських військ. Відомо, що бронепотяг перебував у Галичі у серпні 1916 року, де він підремонтовувався після боїв і де його гарнізон мав можливість відпочити. Саме тут трапилася друга цікава подія як для історії бронепотяга, так і для історії Галича. 24 серпня 1916 р. інспекцію бронепотяга і його гарнізону здійснив ерцгерцог Карл Габсбург - престолонаслідник австро-угорського престолу, який через кілька місяців був проголошений імператором Австро-Угорської імперії (правив з 21 листопада 1916 р. по 12 листопада 1918 р.). Ця подія зафіксована на світлині, де відображено бронепотяг та групу вищих військових офіцерів на чолі з ерцгерцогом Карлом, які проходять вздовж бронепотягу і здійснюють інспецію. 

Перебування Panzerzug № II у серпні 1916 р. у Галичі є теж додатковим свідченням збереження залізничного шляху у період бойових дій 1914 – 1917 рр., а зокрема стратегічно важливого мосту через р. Дністер на залізничному перегоні Дубівці – Єзупіль.
Озброєнням бронепотягу було: дві гармати (47-мм гармати і 7 см) та шість кулеметів. Він складався з броньованого паротяга MAVAG серії 377, двох піхотних та одного артилерійського вагонів. Кожен з вагонів був добре обладнаним, мав запас харчування, туалет, а також парове опалення від паротяга. Залога бронепотягу становила 30 осіб під керівництвом командира старшого лейтенанта Bernard Scheichlbauer.
До завдань бронепотяга відносилося: прикриття перевезення та вивантаження військ; напади на ворожу територію; захоплення важливих залізничних пунктів, мостів, тунелів; швидке відновлення знищеної залізничної колії; оборона і вирішальний удар в бою; флангове прикриття частин, при їхньому русі паралельно до залізниці; прикриття виходу з бою; дії із закритої позиції - як артилерійської батареї.
На цьому можна було б перегорнути сторінку історії перебування Panzerzug №II в Галичі, проте для зацікавленого краєзнавством читача буде цікавим подальший бойовий шлях бронепотяга, а він є непростим і неочікуваним…
У рік розпаду Австро-Угорської імперії (листопад 1918 р.) Panzerzug №II опинився у складі чехословацького війська. Ймовірно, що в 1938 р. бронепотяг попав у склад німецького війська (вермахту), під час «приєднання» Чехословаччини до Німецького рейху. Збережені фото фіксують артилерійську площадку Panzerzug № II (а вона мала унікальний зовнішній вигляд, який відрізнявся від інших бронепотягів) в складі німецького війська – тепер вже як Panzerzug №23.
Бронепотяг був залученим до військових дій у складі німецького війська 1 березня 1940 р. Рухомий склад потягу був доповнений вагонами, які походили з захоплених чеських бронепотягів (зокрема, Nr.3 і Nr.4). В квітні 1940 р. Panzerzug II взяв участь в акції здобуття Данії (операція «Wesserubung”). Від листопада 1940 року перебував у резерві. Повернувся до служби 19 червня 1941 року. В січні 1942 року його залога складалася з 7 офіцерів, 34 підофіцерів і 125 військовиків. У чеському та німецькому періоді використання бронепотяг був помальований маскуючими барвами – коричневою, чорною та зеленою. Всередині вагони були мальовані білою або ясно-сірою барвою. На потязі був зображений німецький герб броневійськ – череп (Totеnkopf).
Діяв на Балканах (Хорватія), співдіяв з хорватськими моторизованими броневагонами, згодом оперував в околицях Бєлграду. 9 травня 1945 року залога залишила потяг в Unterdrauburgu. Так бронепотяг завершив свою історію.
Таким чином, 30-ти літній бойовий шлях бронепотяга, який був інспектований у Галичі майбутнім останнім імператором Австро-Угорської імперії, проліг через Сербію, Угорщину, Італію, Галичину, Чехословаччину, Данію, Хорватію. Бронепотяг взяв участь у двох світових війнах та перебував у складі збройних сил трьох держав. 
Андрій Чемеринський, магістр історії, член НСКУ 

Переглядів: 1745 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024