П`ятниця, 29.03.2024, 13:32:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
 
Архів новин
Головна » 2014 » Лютий » 13 » Наталія Полонська - Василенко: штрихи до портрета українського історика
19:45:18
Наталія Полонська - Василенко: штрихи до портрета українського історика
У відділі загального читального залу ОУНБ ім. І.Франка організована книжково-ілюстративна виставка-персоналія, приурочена до 130-річчя від дня народження Н. Д. Полонської-Василенко (1884-1973), українського історика, педагога, археографа, яка належить до плеяди визначних людей, творчість яких витримала випробування часом і вже повертається до українського читача.
„Подвижницька праця Наталії Дмитрівни в поєднанні з її організаторськими здібностями вознесли її на одне з чільних місць серед дослідницького корпусу істориків України, а наукова продуктивність поставила в один ряд з найкращими фахівцями в царині вітчизняної козаччини".

Верба І.В. Життя і творчість Н. Д. Полонської-Василенко (1884-1973).

Народилась Наталія Полонська-Василенко у м. Харкові у збіднілій дворянській   сім'ї Меньшових. Закінчила в Києві Вищі жіночі курси, пізніше - історико-філологічний факультет університету. З 1912 року вона асистент історії на Вищих жіночих курсах, згодом - приват-доцент Київського університету.
У міжвоєнний та воєнний період - професор Художнього інституту та Київського університету, співробітник Української академії наук, діяльний член багатьох наукових установ, в еміграції - професор Українського вільного університету в Празі та Мюнхені, дійсний член Українського історичного товариства, НТШ та Міжнародної академії наук у Парижі.
Н. Полонська-Василенко прожила велике, сповнене катаклізмів життя, присвятивши весь свій талант справі служіння вітчизняній науці. Її перу належать близько 200 наукових праць з археології, історії України й Української Церви, спогади про громадських і наукових діячів. Вона є автором посібника «Історико-культурний атлас з російської історії з пояснювальним текстом». Поза усю свою багатогранну діяльність головною працею вважала написання та доведення до читацької аудиторії епохальної як за обсягом матеріалу, так і за поданою бібліографією величезної монографії - славнозвісної двотомної «Історії України». Перший том був виданий у 1972 р., а другий - вже після смерті Наталії Дмитрівни - у 1976 р.
О. П. Оглоблин, який довгі роки працював з Наталією Дмитрівною на ниві українознавчих студій, писав про її сповнену жертовної посвяти роботу: «Рік за роком, архів за архівом і на Україні, і в центральній імперії - Москві,  Петербурзі, і в Криму, документ за документом, сотні, тисячі дорогоцінних документів - знаходить, визбирає, систематизує і вивчає талановита дослідниця, перед творчим зором якої поволі встає грандіозна картина становлення нової України ...».
Померла вчена у м. Дорнштадті, а похована поблизу Мюнхена, у містечку Новий Ульм.
Як дослідник та співець національної козаччини вона збагатила вітчизняну науку і культуру ґрунтовними і змістовними працями, пробуджувала громадську думку і торувала для України шлях у краще майбутнє.
На організованій працівниками відділу загального читального залу книжково-ілюстративній виставці-персоналії «Наталія Полонська-Василенко: штрихи до портрета» чільне місце займають наукові праці українського історика, зокрема:
Історія України [Текст] : у 2-х т. / Н. Д. Полонська-Василенко ; [голов. ред. С. Головко]. - 4-е вид, стер. - К. : Либідь, 2002. -
             Т. 1. : До середини 17 ст. - 588 с.
Історія України [Текст] : у 2-х т. / Н. Д. Полонська-Василенко ; [голов. ред. С. Головко]. - 3-є вид. - К. : Либідь,1995. - Т. 1-2. -
          Т. 1 : До середини ХVІІ ст. - 672 с.
          Т. 2 : Від середини ХVІІ ст. до 1923 року. - 597 с.
Історія України [Текст] : у 2-х т. / Н. Д. Полонська-Василенко ; [голов. ред. С. Головко]. - К. : Либідь,1992. -
         Т. 1: До середини ХVІІ ст. - 588 с.
         Т. 2 : Від середини ХVІІ ст. до 1923 року. - 597 с.                 
Історія України, 1900-1923 рр. [Текст] / Н. Д. Полонська-Василенко. - К. : [б.в.], 1992. - 136 с.
А також книжкові видання, які розповідають про життєвий шлях науковця :
Полонська-Василенко Наталія Дмитрівна: укр. історик // Провідники духовності в Україні : довідник / за ред. І. Ф. Кураса. - К. : Вища школа, 2003. - С. 520-521.
Полонська-Василенко-Моргун Наталя / С. Геник // 150 видатних українок. - Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2003. - С. 152-153.
Полонська-Василенко Наталія Дмитрівна (31. І. / 13 ІІ. 1884 - 8. VІ/ 1973) // Довідник з історії України (А-Я). - К. : Ґенеза, 2002. - С. 595-596.
Полонська-Василенко Наталія Дмитрівна (31. І. / 13 ІІ. 1884 - 8. VІ / 1973) / С. Білокінь // Вчені Інституту історії України: біобібліогр. довід. / НАН України. Ін-т історії України. - К. , 1998. - С. 253-254. - (Серія «Українські історики», вип. 1).
Полонська-Василенко Наталія (1884) // Енциклопедія Українознавства : словник. частина / Наук. т-во ім. Шевченка ; під ред. В. Кубійовича. - Париж ; Нью-Йорк : Молоде життя, 1970. - Т. 6. - С. 2198.
130 років від дня народження Наталії Дмитрівни Полонської-Василенко (1884-1973) ) // Календар знаменних і пам'ятних дат у галузі освіти і педагогічної науки на 2014 рік : [реком. посіб.] / НАПН України Держ. наук.-пед. б-ка України ім. В. О. Сухомлинського ; [упоряд. Ніколюк Л. І.; наук. ред. Рогова П. І. ; відп. за вип. Пономаренко Л. О. ; літ. ред. Петік Ю. В.]. - К. : Нілан-ЛТД, 2013. - С. 42.
Ульяновський В. Наталія Дмитрівна Полонська-Василенко-Моргун: сторінками життєпису / Василь Ульяновський // Полонська-Василенко Н. Історія України : у 2-х т. Т. 1 / Наталія Полонська-Василенко ; [голов. ред. С. Головко]. - 3-є вид. - К. : Либідь,1995. - С. V-LXXXVIII.
   
На експозиції представлено чимало матеріалів з вітчизняних часописів. Особливу увагу хочеться звернути на каталог книжкової виставки «Наталія Полонська-Василенко: штрихи до портрета», підготовлений працівниками відділу загального залу, який також представлений на виставці і який вміщує бібліографічну інформацію про з життєвий шлях та наукову спадщину Н. Полонської-Василенко.
Тож запрошуємо усіх завітати до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та долучитися до перегляду виставки. Чекаємо на зустріч з вами.

Переглядів: 687 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024