П`ятниця, 29.03.2024, 03:23:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Квітень » 16 » Науковці із Ізраїлю досліджуватимуть в Калуші єврейський цвинтар XVII століття
21:23:00
Науковці із Ізраїлю досліджуватимуть в Калуші єврейський цвинтар XVII століття

До Калуша завітала Асоціація єврейських організацій та общин (Ваад) України разом із Українською асоціацією юдаїки і магістерською програмою з юдаїки в Києво-Могилянській академії.

Члени організації зустрілися із міським головою Ігорем Матвійчуком, представниками місцевої влади, єврейської громади та мешканцями міста. Мета їхнього візиту — організація епіграфічної експедиції на єврейському цвинтарі Калуша, інформують "Вікна".

За словами президента Української асоціації юдаїків Віталія Черноіваненко, українська асоціація з юдаїків – неприбуткова академічна і професійна організація, яка об’єднує українських науковців та студентів, які працюють в галузі єврейських студій. Однією з її програм на здобуття академічного ступеня є магістерська програма з юдаїки в Києво-Могилянській академії. У ній окрім архівної, бібліотечної, музейної складових є так звана епіграфічна експедиція, в якій єврейські цвинтарі є частиною матеріальної спадщини. У Калуші Віталій Черноіваненко зазначив:

"В Україні є понад 2000 кладовищ, які є унікальними, але малодослідженими. Фахівці з юдаїки повинні досліджувати такі моменти, адже вони знають мови, знають контекти. Поки що ми не дуже швидко рухаємося, проте маємо на меті відкрити певні моменти історії і зберегти матеріальну спадщину".

Єврейська спадщина Калуша: відродити не можна забути

Президент Української асоціації юдаїків позитивно оцінив стан єврейського цвинтаря в Калуші, а також відзначив сприятливі умови для дослідження:

"Звичайно, більшість єврейських цвинтарів зруйновано. Наше завдання − дослідити ту частину, яка збережена. У Калуші досить порівняно непогано збережена єврейська спадщина. На щастя, місто має нерівнинний ланшафт і це нам полегшить дослідження, бо в інших містах ми працювали на схилах, тож, інколи виникали евні труднощі. Загалом у нас позитивні очікування від цієї роботи і великі надії, що в Калуші ми зробимо цікаві відкриття".

Віталій Черноіваненко припустив, що вивчення єврейського цвинтаря в Калуші може завершитися впродовж літа:

"Плідно працювати розпочнемо вже в липні. Спочатку до роботи залучимо викладачів та студентів Києво-Могилянської академії, а вже в серпні на два тижні приїдуть наші колеги із Ізраїлю, які продовжать нашу роботу. Тому є надія, що ми справимося з дослідженнями за один сезон".

Основним завданням експедиції буде документування написів, викарбуваних на мацевах – надгробних плитах.

Достеменно відомо, що тут спочивають рабі Іцхак Лайфер, батько засновника хасидської династії у Надвірнянському районі, рабі Іцхак з Каліша (брат рабі Меїраз Перемишлян) та рабі Йосеф, батько якого — рабин Ар’є Лейбга Коен Геллер, автор багатьох праць, теж калушанин.


Переглядів: 275 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024