Четвер, 25.04.2024, 03:31:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Березень » 16 » Не забути про пам’ятку
21:17:11
Не забути про пам’ятку

Три роки минуло з того часу, як в Івано-Франківську обвалився будинок на вул. Січових Стрільців, 18, що є пам’яткою архітектури: впало перекриття між першим та другим поверхом. Що ж там наразі робиться, чи буде збережена ця споруда і якщо буде, то в якому вигляді?
У цьому приміщенні був розташований офіс Муніципальної інспекції з благоустрою та магазин "Watson". Належала ж споруда чотирьом різним власникам. Три з них – приватні, а четвертим власником була територіальна громада Івано-Франківська. Приміщення перебувало в оренді Муніципальної інспекції з благоустрою. Саме через це керівника інспекції Степана Кукулу притягали до суду, про що ми писали у минулому номері.
Але мова зараз не про це, а про те, що ж буде з пам’яткою архітектури. В Івано-Франківську відомі випадки, коли власники так "дбали" про пам’ятки, що в результаті вони просто валилися. Потім на їхньому місці виростали новесенькі будинки, а за знищення культурної спадщини відповідальність ніхто не ніс. Наразі виглядає, що така доля цю споруду не спіткає. Адже влітку її, начебто, почали укріплювати. Звісно, про серйозність робіт наразі не йдеться, але тішить, що споруда не валиться.
Слід нагадати, що одразу після обвалу говорили про те, щоб надбудувати два з половиною поверхи. Головний архітектор міста Володимир Гайдар на таку пропозицію не погодився. Сказав, що будувати можна тільки півтора поверху і таким чином зрівняти споруду з сусідньою. Якщо будувати вище, то ламається лінія забудови.
Гайдар навіть запропонував свій варіант проекту реконструкції. У ньому йшлося про те, щоб півтора поверху були скляними. Мовляв, вони мають будуватися на окремому каркасі, а скло має мати нейтральний фон, щоб акцент був не на склі, а на пам’ятці. Але після обговорення цієї ідеї у ЗМІ стало ясно, що франківці цього не зрозуміють.
Півтора року тому міська рада прийняла рішення "Про реставрацію з пристосуванням будинку №18 на вулиці Січових Стрільців у м. Івано-Франківську". Ним депутати уповноважили міського голову на укладання інвестиційного договору та прописали умови. Серед них – збереження фасадів з боку вулиць Січових Стрільців та Чорновола та дотримання ліній висот сусідніх будинків, благоустрій прилеглої території.
Сесія прописала, що замовником проектних та реставраційно-відновлювальних робіт має виступити Богославець Галина Омелянівна (одна із приватних співвласників, що виступає від імені всіх трьох). Депутати передбачливо внесли в рішення пункт про те, що площа, яка належала територіальній громаді міста на момент руйнування, має бути повернута їй після реставрації в тому ж розмірі – 75,6 кв.м.
Рік тому міська рада уклала інвестиційний договір з Галиною Богославець. У ньому йдеться про те, що міськрада має право здійснювати технічний нагляд за ходом виконання науково-проектних та будівельних робіт, контролювати хід і якість виконання, проте не втручатися у господарську діяльність. Крім того, міськрада зобов’язалася взяти участь у врегулюванні наявних судових спорів щодо споруди.
А от підприємець зобов’язується опоряджувати стіни водоемульсійною фарбою (або шпалерами середньої щільності), стіни та підлогу санвузлів облицьовувати керамічною плиткою, встановити автономне опалення, лічильники обліку води, електроенергії, газу. Вікна та балконні двері мають бути металопластикові із заскленими склопакетами, з коефіцієнтом теплопровідності не менше 0,67. Міжкімнатні двері передбачені дерев’яні або металопластикові.
За словами Володимира Гайдара, наразі про реставрацію не йдеться, а здійснюється "цілий комплекс протиаварійних робіт, щоб ця споруда не впала". Вже є ескіз фасаду, який розробили співвласники будинку на рівні пропозицій, а от робочого проекту головний архітектор ще не бачив. "Там залишається той рівень, який є по даху, – каже Гайдар. – І додається ще півтора поверху, як спершу й говорилося. З проектних матеріалів я зрозумів, що наявні конструкції будуть підсилені і вони зможуть витримати ще півтора поверху зверху: один поверх та мансарду".
Начальник міського відділу охорони культурної спадщини Ігор Панчишин каже, що наразі проекту ще нема. Мовляв, тільки після того, як буде готовий робочий проект, можна буде говорити про те, якою буде споруда, і про терміни, за які вона має бути завершена. "З моменту підписання готового та затвердженого проекту вони мають два роки, щоб завершити реконструкцію", – додає фахівець.


Тетяна СОБОЛИК 


Переглядів: 562 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024