П`ятниця, 29.03.2024, 07:48:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 3 » Незвичайні податки
10:13:35
Незвичайні податки

В різні історичні періоди мешканці нашого міста сплачували податки, які сучасним іванофранківцям могли б здатися дивними й навіть кумедними.

Так, за часів Андрія Потоцького, тобто у 1662-1691-х роках, у Станиславові та його околицях власники худоби мусили сплачувати машт – податок на випас худоби на землях поміщика (від нім. Mast – відгодівля).

Цей податок зокрема сплачували власники свиней, щоб тварини могли випасатися в поміщицьких лісах і їсти в них жолуді та букові горіхи. Це було вигідно, адже власники худоби могли економити на кормі для тварин.

Десь від кінця ХІХ ст. у Станиславові стягувався собачий податок, а в 1905 році його запровадили в передмісті Княгинин-Колонія.

Станом на 1925 рік власники мусили сплачувати 10 злотих у рік за першого пса, 20 злотих за другого. За третього та наступних псів платили по 30 злотих.

На щенят віком до восьми тижнів податок не накладався. Звільнялися від податку також пси, які сиділи на ланцюгу і охороняли господарство, при умові, що такий пес у господаря був лише один.

До першого квітня кожного року власники псів мусили подати до фінансового відділу магістрату інформацію про своїх улюбленців, сплатити податок і викупити спеціальну бирку, яка прикріплювалася до нашийника тварини. Якщо ґазда певний час приховував, що має пса, пізніше з нього стягували оплату в 20-кратному розмірі.

Якщо власник сплатив невчасно, до оплати додавали пеню в розмірі 4%. В міжвоєнному Станиславові діяв також податок на розваги, який автоматично додавався до ціни квитка. З перегляду фільмів, циркових вистав та вистав кабаре стягувався податок у розмірі 40% від вартості квитка.

До вартості квитків на всі інші розважальні заходи додавалося 20% податку. Зате любителі театру та наукових заходів, таких як лекції чи виступи науковців, демонстрації дослідів, могли трохи зекономити. Податок на ці заходи був лише 10%. На думку місцевої влади, це мало заохочувати публіку активніше відвідувати такі дійства.

Газета «Кур’єр станиславівський» від 8 березня 1925 року.

Олена БУЧИК


Переглядів: 259 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024