Четвер, 25.04.2024, 15:10:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Вересень » 22 » Нова книга Володимира Качкана про відомі персоналії
16:30:23
Нова книга Володимира Качкана про відомі персоналії

Персоналістика – це віддавна пріоритетний напрям наукових досліджень письменника і вченого, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, завідувача кафедри українознавства і філософії Івано-Франківського національного медичного університету Володимира КАЧКАНА. Ось і ця осінь сповнена дарами його інтелектуальних напрацювань. Свого часу у столиці він опублікував пошуково-джерелознавчу книгу «Пастори Слова (українські письменники, вчені, митці, громадські діячі – вихідці із священицьких родоводів)». Відтоді минуло десять років, але автори видання (співавтором його виступив син В. Качкана Олег) продовжували пошуки визначних імен. І ось з’явилося друге, доповнене 364-сторінкове видання означеної книжки, яке побачило світ у видавництві «Місто НВ» в Івано-Франківську.

До унікального видання увійшли студії-есеї, вибудувані на архівних матеріалах, прочитаннях стародруків, проникненнях в епістолярну та мемуарну спадщину досліджуваних імен. Переконуємося, що його сторінки несуть новітню інформацію про такі постаті, як плеяда Барвінських, М. Борисюк, Я. Весоловський, М. Галущинський, Т. Грушкевич, родовід Заклинських, В. Залозецький, М. Кічура, Ю. Кміт, М. Кордуба, Р. Купчинський, родовід Лепких, І. Огієнко, А. Свидницький, Р. Сембратович, І. Фіцалович та інші.

Уже не перший рік кафедра випускає у світ монографічне багатотомне видання «Українознавство в персоналіях…», автором, науковим редактором та керівником авторського колективу незмінно є професор В. Качкан. Він залучає до цієї праці провідних вчених-педагогів університетів України та із закордоння, як, приміром, Польщі, Словаччини. І щойно в університетському видавництві вийшов шостий том названої серії. Монографія увібрала актуальні аспекти українознавчих наук вищої медичної освіти. Особливий акцент зроблено на визначних персоналіях, що репрезентують найрізноманітніші сфери гуманітарного спектру.

Відкриває книгу розділ «Актуально», у якому «Зазивне Слово» Володимира Качкана та історико-публіцистичний есей професора Ігоря Любчика «Нескорена українська нація у боротьбі з російською агресією: пам’ять минулого і виклики сьогодення». А розділ книги «Імена. Імена. Імена» привносить чимало безцінного до життєпису таких постатей, як В. Кожелянко, І. Лисяк-Рудницький, В. М?рко, О. Масляник, М. Лепкий, І. Фіцалович, Л. Гузар, П. Загребельний, В. Мороз, Я. Стецько, Ю. Стефаник, Б.Антоненко-Давидович, Л. Білецький, Є. Нікольський, Р. Смаль-Стоцький…

Вінкує осеневі надбання Володимира Качкана книга «Береги літературної критики», яка пропонується найборше студентству, а також широкому колу літераторів, просвітян, небайдужих українців. До книжки увійшли кращі зразки автора з поля літературно-художньої критики, що стосується красного письменства, літературознавства, мистецтвознавства, фольклористики, етнології, філософії, пресознавства.

Усі матеріали апробовані першопублікаціями в газетно-журнальній періодиці, наукових збірниках, оглядових виданнях. Книга може прислужитися при опануванні таких дисциплін, як: «Українська мова як професійна», «Українська література», «Історія України», «Історія української культури», «Філософія».

В поле зору В. Качкана за тривалий творчий шлях потрапили різножанрові книжкові видання Михайла Андрусяка, Миколи Карпенка, Василя Лесіва, Богдана Мельничука, Тараса Мельничука, Євгена Барана, Степана Пушика, Василя Рябого, Тамари Севернюк, Неоніли Стефурак, Оксани Тебешевської, Нестора Чира, Миколи Яновського, Ярослава Гавучака, Миколи Дмитренка, Романа Кирчіва, Лесі Мушкетик, Володимира Никифорука, Івана Хланти, Олега Гриніва, Степана Ґеника, Василя Гука, Василя Лизанчука, Оксани Забужко, Дмитра Кирика, Богдана Кучера, Василя Романюка, Мирослава Романюка, Віталія Святовця, Ольги Слоньовської, Миколи Мушинки, Яреми Гояна, Богдана Губаля, Юрія Лесюка, Бориса Негоди, Василя Пилип’юка…

Жниво закінчується підготовкою до весняного засіву. Хай так і буде!

Ярослава КАЛИН.

Викладачка Івано-Франківського національного медичного університету


Переглядів: 104 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024