Вівторок, 07.05.2024, 23:26:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Грудень » 6 » Оксана Тебешевська презентувала в Калуші кигу про Ольгу Дучимінську
18:44:46
Оксана Тебешевська презентувала в Калуші кигу про Ольгу Дучимінську

В центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулась презентація книжки «Ольга-Олександра» Оксани Тебешевської — заслуженої вчительки України, членкині Національної спілки письменників України, Національної спілки краєзнавців України, поетеси, просвітянки, громадської діячки.

Під час презентації Оксана Тебешевська розповіла про свою дорогу до Ольги Дучимінської, відвідини ліцею імені Ольги Дучимінської у селі Тяпче, про нові штрихи до біографії славної краянки. Авторка зазначила, що книга ілюстрована світлинами, частина з яких публікується вперше. Життєву дорогу Ольги Дучимінської з радощами дитинства і юності, з колючими дротами Сибіру й постійними переслідуваннями радянським режимом, творчу і громадську діяльність, її листування чи то з друзями, чи з онуком, Оксана Тебешевська подає читачам у поетичному слові, розповіли в Калуській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка.

Ольга Дучимінська — неординарна особистість. Вона мала дивовижну здатність відроджуватися зі своїх трагедій знову до прекрасного і ще незвіданого життя. Її письменницька спадщина — лише вузеньке віконце до таємниць внутрішнього світу цієї жінки. До нової книжки Оксани Тебешевської увійшли два твори – поема «Ольга-Олександра» та есей «Мої дороги до Ольги Дучимінської». За допомогою власної уяви письменниця ретроспективно відтворює біографію Ольги-Олександри Дучимінської, яка оздоблена високим, майстерним поетичним словом. Сторінки її життя щасливі та сумні, моментами трагічні, однак наснажені особливою вірою у життя і торжество справедливості.

Усе своє життя Ольга Дучимінська присвятила служінню людям і Україні. Жертвувала свій час як народна вчителька в різних школах Галичини. У воєнні роки письменниця рятувала євреїв, ризикуючи власним життям. 23 листопада 1949 року 66-літню Дучимінську заарештували у сфабрикованій справі вбивства письменника Ярослава Галана. Спочатку два роки вʼязниці, а потім сім років сибірських таборів ГУЛАГу. Була засуджена на 25 років, але після смерті Сталіна скоротили термін до десяти. Навіть після звільнення, вона зазнала переслідувань.

24 вересня 1988 року Ольга Дучимінська померла. Реабілітована посмертно 27 листопада 1992 року.

За довгі роки творчості (1905-1988) окремими виданнями при житті вийшли лише збірка поезій «Китиця незабудьків», нарис «Наталія Кобринська як феміністка» і невелика повість «Еті». На Прикарпатті вона навчалась, учителювала, працювала журналісткою… Похована на кладовищі у Чукалівці.

На презентації звучало багато поетичних рядків з уривків презентованої книги, які авторка цікаво коментувала. Оксана Тебешевська підготувала також цікаві фотоматеріали, які розповідали про життєвий і творчий шлях Ольги Дучимінської та про свої подорожі під час дослідження та презентації цієї книги. На заході були присутні калуські літератори, учні 9-го та 10 класів ліцею №3 та багато шанувальників книги та бібліотеки. Своїми думками про почуте поділилися калуські поети Іван Ткачик, Богдан Сімків, викладач української мови та літератури калуського ліцею №3 Оксана Яворська. Авторка подарувала свої книжки для улюблених читачів.


Переглядів: 46 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024