П`ятниця, 19.04.2024, 00:22:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Липень » 2 » Оманливі фасади
16:19:17
Оманливі фасади

Добротні з вигляду будівлі потребують ґрунтовного ремонту
На розі вулиць Шевченка і Гординського тривалий час пусткою стоїть будинок, в якому колись розташовувався художньо-графічний факультет Прикарпатського університету. Він впирається у недіючу будівлю колишньої школи №8, зведену в стилі неоготики, яка, без перебільшення, є однією з окрас не лише вулиці Гординського, але й Івано-Франківська загалом. Злі язики торочать, що ці пам’ятки архітектури місцевого значення, які мають багату і, між іншим, дещо пов’язану історію, буцім-то навмисно доводять до аварійного стану, роками не ремонтують, чекаючи, поки почнуть валитися. Мовляв, з двору їх уже «підпирають» новобудови. Тож «Західний кур’єр» вирішив з’ясувати, невже це дійсно правда?

Школа з червоної цегли
Як повідомив т.в.о. директора фонду комунальної власності міста Ігор Гриненько, будівля колишньої «восьмої» школи на вул. Гординського, 10 перебуває на балансі міського управління освіти і науки. Донедавна її перший поверх орендували структури обласного центру соціальних служб для  сім’ї, дітей та молоді.
Ще кілька років тому голова комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук пропонувала перенести сюди управління освіти і науки міськвиконкому, яке зараз розташовується у приміщенні колишнього дитсадка на вул. Бандери, 10-«а». Таким чином у центрі міста звільнилося б приміщення для ще одного дитсадка. Однак наразі все залишається по-старому. У приміщенні на вул. Бандери, 10-«а» функціонує управління освіти, а приміщення на вул. Гординського, 10 пустує.
Заступник начальника міського управління освіти і науки Олег Савка пояснив це тим, що добротне з вигляду приміщення колишньої «восьмої» школи насправді потребує капітального ремонту. Найперше там треба відремонтувати дах, вкритий австрійською черепицею, яка уже багато років протікає. Необхідно будувати нову котельню, бо у будівлі досі пічне опалення. Також потребують заміни всі внутрішні мережі.
За його словами, міське управління освіти і науки ще з 2011 року постійно звертається до бюджетної комісії міськради з проханням виділити з міського бюджету кошти на капремонт будівлі на вул. Гординського, 10. У яку суму він може обійтися, зараз можна лише здогадуватися. Свого часу, за попередніми оцінками фахівців управління капітального будівництва, вона сягала 2-2,5 млн. грн. 

Для освітянських потреб
Водночас О.Савка запевнив, що керівництво управління освіти спільно з керівництвом міста зараз вишукують кошти на капремонт будинку на вул. Гординського, 10, щоб неодмінно зберегти його для освітянських потреб. Переносити туди управління освіти, за його словами, немає сенсу. По-перше, для цього потрібно переплановувати внутрішні приміщення і ділити колишні  шкільні класи на окремі кабінети для чиновників, що автоматично збільшить вартість капремонту будівлі. А, по-друге, теперішнє приміщення управління освіти на вул. Бандери, 10-«а» уже не придасться для дитсадка. На жаль, частина його колишньої території уже забудована і за нормативами там можна буде розмістити лише чотири групи, що, за твердженням О.Савки, економічно невигідно. Школу на Гординського, 10 відновити теж не вдасться, бо її територія теж забудована. Тому, на його переконання, там доцільніше розмістити центр дитячої творчості та дозвілля чи його підрозділи, гуртки і творчі студії.
Принагідно О.Савка поінформував, що зараз розглядається й ще один варіант залучення коштів для ремонту будівлі на вул. Гординського, 10. Оскільки у бюджеті для цього грошей наразі нема, то управління освіти і науки спільно з фондом комунальної власності опрацьовують можливість передачі частини її приміщень в оренду з умовою проведення орендарем часткового ремонту. Таким чином будівля не пустуватиме, підтримуватиметься у діючому стані і не продовжуватиме занепадати. 

Сусіди по нещастю
До «школи з червоної цегли» примикає будівля колишнього художньо-графічного факультету Прикарпатського університету на вул. Шевченка, 32. Вони, так би мовити, сусіди по нещастю, адже і це приміщення теж пустує, бо також потребує ремонту.
Як повідомив проректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з соціально-економічного розвитку Ярослав Шинкарук, будинок на вул. Шевченка, 32 перебуває в аварійному стані, про що є відповідний висновок, тому він наразі і не використовується. За його словами, керівництво університету зараз вишукує можливість і фінансовий ресурс для проведення капітального ремонту цього, одного з найстаріших корпусів Прикарпатського вишу.
Проректор зазначив, що недавно особисто відвідав цей об’єкт, щоб подивитися, в якому він стані і що там терміново треба робити, щоб зберегти будівлю. Він наголосив, що вона є пам’яткою місцевого значення, тому до її ремонту треба підходити дуже обережно і зважено. Найперше необхідно провести повторне її обстеження, мати проект капремонту і здійснити його експертизу. Без цього Я. Шинкарук не наважився озвучити навіть орієнтовну суму, в яку університету можуть обійтися ремонтні роботи. Але запевнив, що будівлю обов’язково ремонтуватимуть і в подальшому використовуватимуть за призначенням для одного з інститутів, бо Прикарпатський університет і його структурні підрозділи відчувають брак приміщень. 

Схожі історії несхожих будинків
Будинки на вул. Гординського, 10 та Шевченка, 32 є дуже цінними для міста в історичному та архітектурному значеннях, – стверджує відомий краєзнавець, заслужений працівник культури України, член історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто» Михайло Головатий.
Будівля на Гординського, 10 зведена у 1895 році в стилі неоготики, одного з напрямків історизму, з елементами традиційної європейської архітектури з облицюванням цеглою. Саме ця, ззовні не отинькована, фасадна червона цегла зробила її у нашому місті впізнаваною і неповторною. Будівля з самого початку призначалася  для освітніх потреб. Тут діяла семирічна школа для дівчат імені Королеви Софії. У повоєнний період 1945-46 рр. у ній  тимчасово розташовувався учительський інститут, теперішній Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.
Зараз саме йому належить сусідній будинок за адресою вул. Шевченка, 32 1840-х років будови. Першим його власником, за даними М.Головатого, був такий собі Бреєр. Згодом приміщення довший час використовувалося під військові канцелярії. Від 1880-х і до 1939 року тут розташовувалась школа ім. Чацького, а потім торгово-кулінарна школа. І нарешті у повоєнний час будівля стала одним із корпусів учительського інституту, теперішнього Прикарпатського університету. Свого часу частину її приміщень використовували як житлові для тимчасового проживання викладачів вишу. Начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому Ігор Панчишин підтвердив, що ці будівлі є пам’ятками архітектури місцевого значення, і наголосив, що їхні власники повинні укласти відповідні охоронні договори, чого вони, за його словами, досі не зробили, а проекти їхнього капремонту повинні бути узгоджені з місцевим органом охорони культурної спадщини.


Левко КУТИНСЬКИЙ
Фото Тараса ЯКОВИНА

P.S.  Коли матеріал уже був готовий до друку, стало відомо, що минулого тижня Івано-Франківський міськвиконком  погодився  передати будинок на вул. Гординського, 10 у безоплатну оренду на 10 років міжнародному фонду «Seed Forum» для створення IT-центру «IHUB», в якому випускників університетів навчатимуть працювати над власними стартапами. Відповідне рішення ще має підтримати міська рада.  
Згаданий Фонд має представництва у 24 країнах, а зараз налагоджує співпрацю з кількома містами України. Зокрема, такі «бізнес-інкубатори» уже діють у Києві, Чернігові, Львові та Вінниці. Їхнє відкриття також заплановане в Одесі та Івано-Франківську, для чого, власне, і необхідне приміщення.


Переглядів: 590 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024