Вівторок, 23.04.2024, 22:21:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Травень » 18 » Пам’ятки бувають жебраками. Історія одного будинку із 500 в Івано-Франківську
14:50:48
Пам’ятки бувають жебраками. Історія одного будинку із 500 в Івано-Франківську

Франківська пенсіонерка Наталія Овсяннікова живе у будинку № 21 на Шевченка. Тут вона народилася у 1955 році, тут пройшло її дитинство. За фахом геолог-нафтовик, працювала в Академії наук у Києві. Зараз діти з власними сім’ями живуть у столиці, а жінка після смерті батьків повернулась у родове гніздо. Яке переживає не найкращі часи.

Одноповерхова кам’яниця на Шевченка, 21 – одна з тих у місті, повне руйнування якої вже не за горами. Фарба пообдиралась, гарна ліпнина відвалюється прямо під ноги перехожим. Будинок осідає. По стінах йдуть великі тріщини, сходи всередині тріснули навпіл і нині просто аварійні. Через нездалу «ливневку» на Шевченка й Гординського під час дощу затоплює підвал, і стіни, вже всипані грибком, далі намокають, пише“Репортер”.

Окремою проблемою є несправний димар, старі газові пічки й погана витяжка. «Одного дня прокинулася, а дім повен сажі й диму», – каже Наталія Овсяннікова. Тому зимує вона у дітей, в Києві, бо пережити холоди у такому домі неможливо.

У будинку чотири квартири. Крім пані Наталії, тут живуть сімдесятирічна пенсіонерка Христина Матейі самотня мати Юлія Кравченко, син якої нині воює на Донбасі. Ще одна мешканка – Тетяна Ткаченко – планує продати тутешню квартиру, а зараз живе в іншій. «Тут немає умов», – пояснює вона своє рішення.

Коштів на капітальний ремонт жінки давати не готові – їх просто нема.

Дім зведений ще наприкінці ХІХ століття. Спочатку він належав Альбіну Аміровичу, власнику однієї з перших міських аптек. З того часу тут мешкало багато відомих франківців.

«Під час останнього капремонту я знайшла капсулу, – розповідає Наталія Овсяннікова. – Дім збудований у 1885-му. Це будинок Аміровича, який прожив тут 22 роки. Тут жив і Маргошес, засновник шкірзаводу. Після нього, наступні 60 років, у будинку проживала вчителька, яка вивчила майже пів-Франківська, – Марія Подольна».

До влади мешканці зверталися не один раз. Після чергової заяви у 2006 році ПП «Івано-Франківськ ЦЕМГІДРО» на замовлення управління ЖКГ таки розпочало ремонт пам’ятки. Та, за словами пані Наталії, роботи не те що не завершили, а взагалі – лише нашкодили. Порушили балки на горищі та водовідведення у підвалі, будинок почав просідати ще більше. У 2010 році пам’ятку внес­ли у чергу на ремонт аварійних будинків. Навіть виготовили проектну документацію, але до ремонтних робіт справа так і не дійшла.

Покійні батьки Наталії Овсяннікової свого часу намагалися самостійно підтримувати житло у стані, придатному для життя. Але сама кам’яниця, якій нині вже понад 120 років, потребує повної реставрації.

У 2011 році Єдиний розрахунковий центр зробив чергову кошторисну документацію, роботи оцінили у 220 тис грн. З того часу сума зросла, напевно, втричі…

«Батько добивався ремонту 14 років, а я – вісім, – говорить пані Наталія. – Сама малювала, сама ставила грати (на вікна в цоколі – Авт.). Ремонти я роблю, будинок зберігаю, але коштів на реставрацію не маю точно».

У міському бюджеті грошей теж, як зав­жди, бракує. А пам’яток, які потребують реставрації, – багато.

«Таких будинків у Івано-Франківську – понад 500, – говорить Орест Кошик, директор міського департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини. – Питання розглядається, будемо шукати якісь гроші. Ми готуємо зміни до програми, вона буде діяти з 2019 року, бо на 2018-й уже багато об’єктів внесено».

За словами мешканок Шевченка, 21, їхній будинок нині не має управителя. Кажуть, висять у повітрі. Тому й сподіваються на допомогу міської влади, яка, як бачимо, помагати не поспішає. То що робити?

«Проблеми з пам’яткою архітектури на Шевченка, 21 полягають не лише у незадовільній «ливневці», а в першу чергу – в аварійності фундаментів сусіднього будинку № 19, теж пам’ятки, – каже архітектор-реставратор Ігор Панчишин, колишній начальник міського відділу охорони культурної спадщини. – Так трапилося, що свого часу з несанкціонованих втручань мешканців № 19 у конструкції стін підвалів була порушена й несуча здатність його фундаментів. На додаток там же влаштували житлову надбудову в конструкції даху і таким чином порушили весь конструктив споруди. А оскільки підвали цих будинків пов’язані, то це зіграло основ­ну руйнівну роль і для багатостраждального сусіднього № 21».

За словами Панчишина, зараз уже неозброєним оком видно прогресуючі тріщини як в арці головного входу будинку № 21, так і по всій висоті № 19.

«Обидві стіни невблаганно опускаються, що видно на «марках», влаштованих ще кілька років тому, – говорить реставратор. – Входи в підвал також небезпечно здеформовані. На сьогодні необхідно терміново провести детальне обстеження будинку № 19 та розробити комплексний проект протиаварійних робіт для обох будинків. У плануванні програми робіт по місту на наступний рік ці два об’єкти треба розглядати в першу чергу».

Ольга Романська


Переглядів: 301 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024