Четвер, 09.05.2024, 10:48:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Вересень » 1 » Письмового дозволу на заскління колонади готелю "Дністер" в Івано-Франківську немає — Мінкульт
12:38:16
Письмового дозволу на заскління колонади готелю "Дністер" в Івано-Франківську немає — Мінкульт

Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної військової адміністрації не надавало письмовий дозвіл на забудову колонади готелю "Дністер". Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит до Міністерства культури та інформаційної політики України, повідомив Суспільному співорганізатор екскурсії "Сплав по "Дністру" Ростислав Шпук.

Зокрема, у тексті листа є копія відповіді Івано-Франківської обласної військової адміністрації, яку Мінкульт запитував 29 червня 2023 року.

"Ми готували звернення до президента. Перед тим — до голови ОВА. Перед тим — до міської влади. Зараз прийшла від Мінкульту відповідь: вони підтверджують інформацію обласної військової адміністрації, в якій йдеться про те, що відповідальним органом є міська влада. Це — в її юрисдикції. Це — пам'ятки, які розташовані на її території", — розповів Ростислав Шпук.

У листі йдеться про те, що уповноваженим органом охорони культурної спадщини в Івано-Франківську є виконавчий орган Івано-Франківської міської ради. Наразі це — департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини.

"Припис міської ради про розіскління колонади — дійсний, тому що не знайдено жодного проєкту, де є скло. Немає підтверджувальних документів. Є дві складові: "Тупик Бойка" — це колонада, а друга — наруга над пам'яткою. Ми, юристи, запитували усі документи. У нас є копії. Максимум — це реставрація. Але є проєкт — у проєкті завищений дах. Хоча все решта там правильно: кольори повинні узгоджуватися з управлінням архітектури, вікна мають бути дерев'яними. Там все з такою шанобливістю описано. Єдине — цей зайвий поверх даху. Юристи зараз розслідують, чи є це порушенням", — говорить співорганізатор екскурсії "Сплав по "Дністру" Ростислав Шпук.

Що кажуть представники "Фірми Надія"

Представники "Фірми Надія" від коментарів відмовилися. У телефонній розмові заступник директора готелю "Дністер" Роман Король розповів журналістці Суспільного, що їхня позиція незмінна: вони вважають свої дії законними, пославшись на допис у Facebook від 23 червня 2023 року.

Що відомо про готель "Дністер"

Будинок готелю "Дністер" в Івано-Франківську — пам’ятка архітектури та історії місцевого значення. У його приміщенні підписали Акт злуки між УНР та ЗУНР у 1019 році. В готелі жили президент ЗУНР Євген Петрушевич, Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко.

Дозволи на реставрацію готелю

Власник "Дністра" в Івано-Франківську отримав два дозволи на реставрацію приміщення готелю. Перший — на реставрацію фасаду та частини першого поверху будинку. Другий — на відновлення вежі з годинниками.

Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області 10 лютого 2016 року зареєструвало декларацію про початок виконання підготовчих робіт у будівлі на вулиці Січових Стрільців, 12, а саме: реставрація фасадів, реставрація-пристосування приміщення частини будинку.

А вже 30 грудня 2016 року Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області дало дозвіл на реставрацію фасадів, реставрацію-пристосування приміщення частини готелю "Дністер", додавши формулювання — частини першого поверху.

Державна архітектурно-будівельна інспекція України, яка діяла до 2021 року, видала 19 жовтня 2018 року дозвіл на реставрацію готелю з відновленням вежі з годинниками та пристосуванням горищного простору під нежитлові приміщення. 26 березня 2020 року ДАБІ України видала сертифікат на ці роботи.

Що відомо про реконструкцію готелю "Дністер"

Проєкт реставрації готелю "Дністер", що розташований в центральній частині Івано-Франківська, розробили у 2016 році. Через відхилення від проєкту влітку 2017 Держархбудінспекція скасувала дозвіл на проведення робіт. Попри заборону власники продовжили реконструкцію. Власників готелю покарали за будівельні роботи без відповідних документів. На них наклали штраф.

19 грудня 2018 року на даху готелю "Дністер" відкрили відбудовану вежу-бельведер з трьома годинниками. Власник об'єкта надбудував два поверхи в історичній будівлі, змінив конфігурацію даху й вежі.

У 2020 році іванофранківці створили громадську організацію "Кам’яниця Австрія", щоб відстояти збереження автентичного вигляду готелю. Вони організовували акції протесту та писали звернення до міської влади.

У березні 2021 року іванофранківець Ростислав Шпук звернувся до міського голови Руслана Марцінківа з проханням відреагувати на порушення, які, за його словами, допустили при ремонті готелю "Дністер".

7 квітня 2021 року керівники готелю "Дністер" організували тур будівлею для представників масмедіа, проте журналістам Суспільного в доступі до приміщення відмовили.

У квітні 2021 року власниця готелю, співзасновниця фірми "Надія" Надія Лєвшакова в офіційній заяві повідомила, що скло з колонади "Дністра" заберуть. Суспільне намагалося дізнатися у неї, чому попри обіцянку досі не розісклили колонаду.

Комісія від Івано-Франківської міської ради, яку створили, аби дослідити реставрацію готелю "Дністер", встановила низку порушень.

Аби привернути увагу до колонади, у липні 2021 року у Франківську влаштували прибирання біля готелю.

У департаменті містобудування та архітектури Івано-Франківська повідомили, що проєкт реставрації колонади "Дністра" розроблять за гроші з міського бюджету.

Попри обіцянки власники готелю "Дністер" не розісклили колонаду. Риштування з боку вулиці Шевченка забрали 29 травня 2023.


Переглядів: 60 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024