Субота, 27.04.2024, 03:14:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Листопад » 14 » Побачив світ шостий том енциклопедії Коломийщини
22:18:01
Побачив світ шостий том енциклопедії Коломийщини

У коломийському видавництві «Вік» побачив світ  6-й том «Енциклопедії Коломийщини», до якого ввійшло 276 статей на літери Е, Є, Ж, З, И, і, Ї, Й та 439 графічних і фотоілюстрацій. Упорядкував видання відомий краєзнавець Микола Савчук. Обкладинка — роботи Марти Томенко. Разом з чорно-білими та кольоровими фотовкладками зшиток має 200 сторінок. Наклад — 1000 примірників. Поява тому стала можливою завдяки фінансовій підтримці народного депутата України (партія «Народний фронт») уродженця  м. Коломиї Андрія Іванчука.
Статті, вміщені в 6-му зшитку «Енциклопедії Коломийщини», можна розділити на оглядові та на довідки-персоналії. А якщо поділити матеріал за тематикою, то бачимо статті історичного змісту: про суспільно-значимі події та явища; про учасників національно-визвольної боротьби українського народу, про вчених, спортсменів, громадсько-політичних діячів, представників діаспори; про релігійне життя і церковних діячів; про етнографію і фольклористику; про рослинний і тваринний світи Коломийщини; про мистецьке і творче життя. 
Уваги заслуговує і стаття «Залізничне сполучення», яка розкриває історію побудови та розвитку цього виду транспорту. Залізницю в Коломиї, наприклад, відкрили 1866 року, тоді як у Харкові — на три роки пізніше, а в Києві — аж чотири роки згодом. Очевидно, цікаво буде читати й великий матеріал про гебреїв, довідки про вихідців із Коломиї, які відомі в польському та єврейському світі. 
Є в шостому томі і стаття про саму «Енциклопедію Коломийщини», з якої довідуємося, що редакційно-видавничий комітет створено 1992 року і тепер він нараховує 15 членів, відомих краєзнавців. Від 1996 року цей комітет видав дев’ять томиків-зшитків «Енциклопедії Коломийщини». 
Зі світлин певною місцевою сенсацією є недавно знайдена та вміщена в цьому томі спільна знимка членів коломийського ремісничого товариства «Зоря», учасників відзначення п’ятирічного ювілею «Зорі» (1938), серед яких — гість зі Львова, у майбутньому — головнокомандувач УПА Роман Шухевич. Так само коломийські колекціонери недавно знайшли унікальну світлину команданта Коломийської військової округи ЗУНР Теодора Примака з вишитим на рукаві тризубом, датовану 1918 роком.
Набути шостий том «Енциклопедії Коломийщини» можна у голови редакційно-видавничого комітету Миколи Савчука, написавши до нього на електронну адресу: mykola.humoryst@gmail.com чи зателефонувавши на мобільник (067) 260-7403.
Або ж написати йому на поштову адресу: Савчуку Миколі, а/с 127, м. Коломия, Івано-Франківська обл., Україна 78200.

Ярема БАНДУРКА. м. Коломия


Переглядів: 411 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024