П`ятниця, 26.04.2024, 22:32:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Січень » 13 » Пошуковці розкрили таємницю німецького літака, який розбився у Карпатах
13:00:18
Пошуковці розкрили таємницю німецького літака, який розбився у Карпатах

Учасникам групи «Пошук літаків ДСВ в Україні / Airplanes of WW2 in Ukraine» вдалося розкрити історію одного з літаків Вермахту, який розбився біля гори Добошанки у 1944 році.

Тривалий час жодних подробиць з уламків витягнути не вдалося. Однак, один з пошуковців зумів розшифрувати номер на ключі, який і дозволив пролити світло на цю історію.

«13 січня 1944 року, у поганих метеорологічних умовах літак врізався в гору, члени екіпажу загинули. Але є ще один факт, на який можна спочатку не звернути увагу: модифікація літака Ju 52 /3m g10e. На цій моделі розміри вантажних дверей у правому борту фюзеляжу були зменшені, розміри дверей стали такими, якими були на літаках модифікації Ju-52/3m g4e. На Ju-52/3m g10e не встановлювалася протизледенювальна система. На Ju-52/3m g11e протизледенювальна система з'явилася знову, в іншому Ju-52/3m g11е нічим не відрізнявся від Ju-52/3m g10e. Тобто, на загиблому літаку не можна було літати в умовах зледеніння! Можливо, навігаційна помилка призвела до відхилення літака від маршруту, а потрапляння в хмари, де є умови для утворення криги на поверхнях літака, змусило екіпаж знизити висоту польоту, що і призвело до зіткнення з горою. Ймовірно, літак та екіпаж було перебазовано із Північної Африки наприкінці осені 43 року», - повідомили пошуковці.
За місцевою легендою, літак перевозив високе німецьке командування, та був вщент набитий офіцерами. Після падіння літак начебто лишився майже цілим, і ще довго лежав так на горі, дехто каже, що навіть до 80-х, поки або за наказом КДБ, або задля здачі на металобрухт, літак спалили піонери. Хто б той наказ не віддав, але літак згорів вщент, жодної алюмінієвої частини не лишилось, лише плями застиглого розплава між камінням.

Доречі, дорога до літака дуже складна, і не кожен зможе її безпечно здолати. До літака раніше було здійснено декілька походів, в тому числі і взимку, і всі учасники відзначали, яким непростим був туди шлях. Мабуть, тому і збереглась на місці значна кількість важких і габаритних деталей, їх майже неможливо знести донизу, хоч і були охочі до того.


Переглядів: 79 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024