Середа, 24.04.2024, 20:22:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Вересень » 18 » Прикарпатській гімназії присвоїли ім’я науковця Ігоря Андрухіва
21:19:59
Прикарпатській гімназії присвоїли ім’я науковця Ігоря Андрухіва

Прикарпатській гімназії на Калущині присвоїли ім’я науковця, автора посібників з історії України та християнської етики Ігоря Адрухіва.У селі Перевозець Войнилівської ОТГ Калуського району відбулося відкриття гімназії імені Ігоря Адрухіва та посвячення меморіальної дошки пам’яті науковця.

"Ми вшановуємо людину, яка народилася в селі Перевозець та прославила не лише своє село, не тільки нашу область, а й усю державу. Тому рішенням сесії селищної ради Войнилівської ОТГ було вирішено присвоїти нашій гімназії ім’я Ігоря Андрухіва.

Донедавна у селі діяла школа I-II ступенів, а у січні 2018 року її було перейменовано на гімназію. Ігор Адрухів часто бував у селі, піклувався про школу, привозив історичну літературу, а також підручники з християнської етики. Адже він був серед тих людей, які впровадили в школах вивчення курсу цього предмета", – розповідає директор гімназії Віра Яцущак.

На цей час в гімназії навчається 126 учнів.

Син Ігоря Адрухіва Олег пригадує, як його татові, який і сам колись навчався в школі в селі Перевозець, пророкували, як і багатьом іншим сільським дітям, пасти корову та працювати на землі. Проте хлопець, який ніколи не цурався простої роботи, вперто йшов до науки, став єдиним доктором наук з цього населеного пункту.

Дату відкриття меморіальної дошки Ігоря Адрухіва обрали не випадково. Саме 17 вересня 1939 року на Західну Україну прийшли московські окупанти, які знущалися з українського народу, провадили тотальну радянізацію.

Доктор історичних наук, професор, завідувач відділу Інституту історії України НАНУ Олександр Лисенко каже: "Ігор Андрухів відрізнявся від багатьох інших колег несамовитою працездатністю і вмінням виокремлювати головне. Він працював дуже багато. Проблематика Другої світової війни, українського визвольного руху, історія релігії і церкви – це були три основні напрями, в яких він досяг найбільших успіхів".

Ігор Андрухів був одним із засновників культурно-наукового товариства "Рух", яке в кінці 80-х – на початку 90-х активно сприяло здобуттю незалежності України.


Переглядів: 272 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024