П`ятниця, 26.04.2024, 10:10:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2022 » Жовтень » 15 » Прикарпатський університет отримав 218 книг з бібліотеки коломийського адвоката Олекси Коссака. В чому їхня особливість
19:40:14
Прикарпатський університет отримав 218 книг з бібліотеки коломийського адвоката Олекси Коссака. В чому їхня особливість

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника отримав 218 книжок із бібліотеки коломийського адвоката Олекси Коссака. Підручники навчальному закладу передав його внук Богдан Волошинський.

Чоловік розповів кореспондентці Суспільного, що передані книги — 1870-1940 років видання. Більшість із них написані німецькою, польською та французькою мовами.

"Тут є право Австро-Угорської імперії, право міжвоєнного періоду Другої Речі Посполитої, є політико-правові видання. Ці книги збирали упродовж багатьох років. Після смерті власника у 1942 році їх заховала його дружина. Ця бібліотека була ізольованою, бо в радянський час такі фахові видання одразу викликали підозру: ким є ті, хто користуються цими книгами, з ким вони тримають зв'язки", — розповідає Богдан Волошинський.

Книги, які отримав Прикарпатський університет, стануть у пригоді насамперед тим студентам та викладачам, які у своїх наукових роботах досліджуватимуть право країн Європи та порівнюватимуть його із законодавством України, розповів завідувач кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права ПНУ Володимир Розвадовський.

"У порівняльній характеристиці можна це все віддзеркалити, переконати студента в тому, чому ми так тяжіємо до європейського товариства, чому там такі цінності вагомі. А чим ми керуємося, а може ми — рівні, можливо, у нас все одинакове? Але треба студента в цьому переконати, а для цього потрібні джерела. А джерелом що буде виступати? Книга", — говорить Володимир Розвадовський.

Зараз книжки експонують у приміщенні науково-юридичного інституту Прикарпатського університету. Зберігатимуть їх у науковій бібліотеці вишу.

"Для наукової бібліотеки — це ще більший скарб, бо вона поповнює свою скарбничку книгами, які входять у розділи стародруку. Ми створюємо всі умови, аби ці книги мали можливість дійти до кожного. Сучасна наука дозволяє це зробити. Як викладачі, так і студенти в будь-яку хвилину зможуть досліджувати ці неоціненні скарби", — сказав ректор університету Ігор Цепенда.


Переглядів: 91 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024