Четвер, 25.04.2024, 00:51:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2022 » Жовтень » 15

Національно-визвольна боротьба нашого народу вписана героїчними сторінками в історію України. Проте й досі, на 32-му році після відновлення української незалежності, ще, скажімо, чимало імен вояків Української повстанської армії, 80-річчя з часу створення якої відзначаємо, зостаються невідомими, а то й забутими. Тож сьогодні хочемо принагідно згадати одного з когорти, сказати б, недосліджених діячів визвольного руху. Правда, його діяльність в УПА була зосереджена на боротьбі не так проти «других совітів»-окупантів, як за здоров’я й життя повстанців. Мова про повстанського хірурга Олексія Миколайовича Зеленюка – «Пастера» (в УПА нарекли його, очевидно, ім’ям відомого французького хіміка й мікробіолога Луї Пастера).

... Читати далі »

Переглядів: 92 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2022

Сповнилася велична дата в житті нашої держави – 80-та річниця створення УПА. Хочу в цей непростий час щиро подякувати живим ветеранам-повстанцям за те, що вони змогли зробити ціною своїх життя і здоров’я, виборюючи майбутню державну незалежність України в 40-х роках ХХ ст. Вічна пам’ять та низький уклін і всім полеглим – відомим і забутим-незнаним – воїнам УПА, які спершу вели нерівну боротьбу на два фронти – проти фашистської Німеччини й більшовицького срср, а відтак (упродовж стількох років!) – суто з ненависним сталінським радянським союзом.

Мій батько Федір Іванович БОРИС, уродженець Микитинців, був активним учасником ОУН у 40-х роках минулого століття. З початком Другої світової боровся ... Читати далі »

Переглядів: 92 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2022

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника отримав 218 книжок із бібліотеки коломийського адвоката Олекси Коссака. Підручники навчальному закладу передав його внук Богдан Волошинський.

Чоловік розповів кореспондентці Суспільного, що передані книги — 1870-1940 років видання. Більшість із них написані німецькою, польською та французькою мовами.

"Тут є право Австро-Угорської імперії, право міжвоєнного періоду Другої Речі Посполитої, є політико-правові видання. Ці книги збирали упродовж багатьох років. Після смерті власника у 1942 році їх заховала його дружина. Ця бібліотека бу ... Читати далі »

Переглядів: 89 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2022

В обласному музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери відкрилася виставка до 80-річчя Української Повстанської Армії "За Україну, за її волю".

В експозиції представлені 80 оригінальних речей, левова частка з яких виставлена вперше. Зокрема, це повстанські кліше, вирізаних на дереві, на лінолеумі, з яких повстанці виготовляли листівки, звернення, заклики до українського населення. Також на виставці представлені штеплі, печатки різних структур українського підпілля, брошури та газети 1943-1950 років, які розповсюджували на території області.

З нагоди 80-річчя створення Української Повстансь ... Читати далі »

Переглядів: 90 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2022

Івано-Франківський краєзнавчий музей презентував документальну виставку з фондової збірки до 80-річчя Української Повстанської Армії.

У вітринах представлено частину архіву УПА, віднайденого в Городенківському р-ні у с. Поточище, який був переданий до ІФКМ влітку 2017 р. До складу архіву входять: звіти, видання творів, карта, лист, деякі видання журналу «Перець», бофон, щоденники вояків, вітальні листівки до релігійних свят та агітаційні листівки.

Віднайдені листівки у с. Поточище – це агітаційні листівки, карикатури на радянську владу, портрети Т. Г. Шевченка та І. Я. Франка з пророчим ... Читати далі »

Переглядів: 210 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2022










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024