Субота, 27.04.2024, 02:40:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2022 » Жовтень » 15 » УПА – 80: вшанувати живих, пом’янути полеглих. Упродовж 75 років у родині Ф. Бориса не знали про його долю як повстанця…
22:10:56
УПА – 80: вшанувати живих, пом’янути полеглих. Упродовж 75 років у родині Ф. Бориса не знали про його долю як повстанця…

Сповнилася велична дата в житті нашої держави – 80-та річниця створення УПА. Хочу в цей непростий час щиро подякувати живим ветеранам-повстанцям за те, що вони змогли зробити ціною своїх життя і здоров’я, виборюючи майбутню державну незалежність України в 40-х роках ХХ ст. Вічна пам’ять та низький уклін і всім полеглим – відомим і забутим-незнаним – воїнам УПА, які спершу вели нерівну боротьбу на два фронти – проти фашистської Німеччини й більшовицького срср, а відтак (упродовж стількох років!) – суто з ненависним сталінським радянським союзом.

Мій батько Федір Іванович БОРИС, уродженець Микитинців, був активним учасником ОУН у 40-х роках минулого століття. З початком Другої світової боровся в підпіллі ОУН(б) у Станіславі, а згодом і як воїн УПА – в Микитинцях та Угорниках. Зокрема разом зі своїм побратимом із Хриплина Степаном Івановичем Бурдином, сотником УПА на псевдо «Шрам», 1942-го сформували бойову сотню із членів ОУН з навколишніх сіл поблизу Станіслава…

Наприкінці осені 1943 р. перед загрозою арешту з боку станіславського гестапо батько покинув роботу в місті й підпільну діяльність та перейшов на службу до сотні «Шрама». А взимку 1944 р. з невеличким підрозділом повстанців увійшов до похідної групи УПА, що зосереджувалась у лісах Карпат. Коли ж у липні 1944-го біля Богрівців на Богородчанщині велике з’єднання УПА потрапило в оточення радянських військ та НКВД, то в запеклих боях, які тривали кілька днів, з багатьма вояками поліг і мій тато.

Правда, протягом довгих 75 років у нашій родині не знали, де він загинув і де його поховали. Й лише восени 2014 р. ми отримали звістку про долю батька. Під час розкопок, які проводили співробітники Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери під керівництвом Івана Павликівського в Богрівці виявили поховання воїнів УПА. Крім самих тіл загиблих, знайшли й рештки їхніх особистих документів, зокрема й мого батька. Моя мати померла, так і не дізнавшись про долю свого чоловіка. Отож завдяки працівникам музею, особисто І. Павликівському я тепер на 80-му році життя маю можливість поїхати на братську могилу воїнів УПА, де спочиває мій батько.

Низько схиляю голову перед пам’яттю і тим великим подвигом, який здійснили воїни УПА, а серед них і мій батько, виборюючи свободу і незалежність України. Вічні слава і пам’ять безсмертним героям УПА! Слава і безмежна вдячність героїчним воїнам ЗСУ, які нині захищають Україну від рашистської росії!!!

З повагою до редакції газети «Галичина» –

Дарія ГОРБАЛЬ (БОРИС). Микитинці Івано-Франківської міської ТГ


Переглядів: 93 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024