Субота, 20.04.2024, 01:52:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Березень » 1 » Про що писали станиславівські газети в минулому (лютий)
22:44:03
Про що писали станиславівські газети в минулому (лютий)

Міські газети щорічно у лютому писали про кохання. Справа в тому, що у Станиславові була цікава уже забута традиція – проведення Старокавалєрського вечора, який завершував сезон карнавалів.
Розповіді про проведення цієї забави знаходимо у польськомовній газеті «Kurjer Stanislawоwski» за різні роки.
Це була, завжди, як писали газети, «елегантна і красива забава». Неодружені мужчини на цій вечірці мали надію знайти свою другу половинку, зрештою, це і було основною метою цього вечора. Ошатна  публіка заповнювала зал, дами вражали своїми туалетами. Працював буфет, цілий вечір без перерви грав польський академічний оркестр.
Забава проводилася зазвичай у залі Зв’язку польських залізничників, який знаходився по вул. Вірменській (тепер – вул. Мельничука).
Вхідний квиток на вечір становив 5 злотих, студенти платили 2 злотих. Дохід від забави йшов на благодійні цілі, наприклад, у 1927 році 1057 зл. передали у станиславівський дім сиріт.

Відвідувати Старокавалєрський вечір було обов’язком нежонатих чоловіків. Якщо ж «тверді» холостяки під різними приводами не приходили на забаву, їхні прізвища друкувалися в пресі як злісних противників сімейного життя. Такий список знаходимо у газеті «Kurjer Stanislawоwski» від 26 лютого 1911 року. І хоч «страйкуючі» пани названі не повністю, а тільки «Пан С.», чи «д-р. Д.» -- станиславівці добре знали, про кого йшла мова. Інколи старі кавалєри давали відповідь через газету і підкреслювали, що за свій нежонатий стан вони сплачують податки.
І ще цікава деталь – газета докладно описувала сукні пань: так ми дізнаємося, що пані Буковська була на вечірці у голубій сукні, прикрашеній срібним і чорним оксамитом.
        
Писали газети і про речі багато серйозніші. Так, той же «Kurjer Stanislawоwski»  від 23 лютого 1936 року подавав статистичну довідку про національну і релігійну приналежність населення станиславівського воєводства. Так, у 1935 році у Станиславові проживало 21,5 % римо-католиків, 62,3 % греко-католиків, 14, 8 іудеїв, 0,4 % євангелістів та ін.
На жаль, в архівах збереглося менше станиславівських україномовних газет. Безумовно, найпопулярнішою україномовною газетою  був часопис 
«Станиславіські Вісті». З неї ми дізнаємося, що у лютому 1912 року                         
станиславівців турбували питання виборів до Сойму. Газета «Станиславівські Вісті» за 1 люте 1912 року повідомляє про Віче, яке відбулося в залі «Руської Бесіди» (вул.Собєського, 28, тепер – вул. Січових Стрільців) з вимогою виборчої сеймової реформи на основі загального, рівного, безпосереднього і таємного виборчого права. Станиславівці домагалися, щоб українцям було надано такий процент усіх сеймових мандатів, який відповідає чисельності українського населення краю, адже згідно з переписом 1910 року в Галичині проживав 41 % українців, які сплачували 33 % усіх податків і мали тільки 15% послів у Соймі.
Також газета повідомляла про гастролі у Станиславові знаменитого Гуцульського театру Гната Хоткевича з виставою «Непросте» та про Вечорниці з танцями, які влаштовувало 10 лютого 1912 року  Товариство «Руська хата».
Часто про події на станиславівщині повідомляли також галицькі газети. У львівській газеті «Нова Зоря»від 4 лютого 1937 року сповіщалося про епідемію плямистого тифу, яка охопила села Іспас і Слобідка Лісна Коломийського повіту. Ці села були відділені на карантин.
А газета «Діло» від 29 лютого 1928 року повідомляла про проведення у Станиславові 14 лютого у залі українського «Сокола» (тепер – зал «Просвіти» по вул. Грушевського) свята української народної пісні. Чоловічий хор «Шіснадцятка» української гімназії професійно виконав 14 народних пісень у обробці Леонтовича, Кошиця, Лисенка, Людкевича.
У лютому 1926 року американський проповідник Роберт Рейдт лякав галичан кінцем світу.
А ще можемо дізнатися про новинку моди – голубі тюрбани, які носили як жінки, так і чоловіки.
А ось 3 лютого 1935 року «Kurjer Stanislawоwski» опублікував цікаве  Розпорядження міської управи про оподаткування собак, згідно з яким господарі повинні були сплачувати по 5 зл. щорічно за одного пса, 10 зл. – за другого, 20 зл. – за третього і кожного наступного. Звільнявся від оподаткуваня тільки один пес при умові, що він необхідний для охорони господарства і постійно знаходиться на прив’язі. Податок потрібно було сплатити разово до 1 березня. Крім цього, за реєстрацію одного собаки треба було ще сплатити 1 зл. Городян попередили, що незареєстрованих і неоподаткованих псів будуть забирати у господарів і топити. Така ж сумна доля чекала бездомних тварин. Коти податками не обкладалися. Якщо враховувати, що середня заробітна плата кваліфікованого робітника становила 70-100 зл., то утримання чотирилапих охоронців обходилося городянам дорого.

ГК


Переглядів: 454 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024