Середа, 08.05.2024, 01:44:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Грудень » 10 » Про спроби проведення Євхаристійного Конгресу в Коломиї
03:33:51
Про спроби проведення Євхаристійного Конгресу в Коломиї

Імовірно, багатьом відомо, що в римо-католицизмі поширена практика релігійних зібрань, які називаються Євхаристійними конгресами. Мета таких зібрань - це вдосконалення духовного життя вірян через пізнання суті таїнства Євхаристії (звідси і пішла назва). Така практика була поширена і в Коломиї, особливо в міжвоєнний період. Євхаристійний конгрес був лише один раз у нашому місті: це сталося в 1936 році. Однак, спроби організувати Євхаристійний Конгрес були ще в 1935 році, про що і буде йти мова.

"На Покуття та його столицю чекає велике релігійне свято. Це буде регіональний Євхаристійний Конгрес 6-8 вересня цього року в Коломиї. Ідея організації Конгресу була ініційована Коломийським парохом деканом Людвіком Песаком і була схвалена священиком, Архиєпископом і Митрополитом Львівським д-ром Болеславом Твардовським, який разом із кількома священиками О. Владики вшанують конгрес своєю присутністю", - так писала газета, присвячена цьому Євхаристійному Конгресу "Wiadomości Kongresowe" за 29 червня 1935 року.

23 травня 1935 року в римо-католицькій плебанії (зараз на її місці РАЦС) о. Людвік Песак організував зібрання, де він поручив створити Громадянський комітет, який би опікувався технічними, організаційними та економічними питаннями Конгресу. Така ідея була підтримана більшістю присутніх. Головою Комітету обрано старосту, підполковника Юзефа Віммера, першого заступника мера міста Юзефа Санойца та другого заступника бурмістра, д-ра Т. Босаковського. Генеральними секретарями Комітету стали директор пан Маєрановський, заступник о. Євгенюш Бутра та проф. Вавжинець Чамула. Крім того, до комісії увійшли: настоятель костелу єзуїтів, о. Ян Бієда, полковник Зигмунт Грабовський, підстароста Орлович, директор Ян Зємба, інспектор Антоні Біловас, віце-президент міста Кароль Мар, проф. Ян Соколовський, д-р Мар’ян Юркевич, д-р Олександр Василевський, майор Пасічняк, віце-президент, суддя повітового суду Кароль Собота та зав. Броніслав Уніцький. Для здійснення роботи Комітету було створено 7 відділів: організаційно-фінансовий, літургійно-музичний, декоративно-порядковий, агітаційно-друковий, провізійно-санітарний, читальний та організаційний. Планувалося, що наступне засідання Громадянського комітету Євхаристійного Конгресу мало б відбутися 1 червня 1935 року, яке очолить староста Віммер, однак відбулося воно аж 18 червня.

Там відзвітували про свою діяльність і напрямки подальших дій керівники кожного з відділу Громадянського комітету. Відомо, що керівниками відділів стали: директор Зімба (фінансовий відділ), інспектор Бриля (літургійно-музичний), д-р Босаковський (агітаційно-друковий), д-р Василевський і майор Пасічняк (провізійно-санітарний), Ільницький (читальний). Відомо, що керівники цих відділень провели свої засідання 15 червня, де вирішувалися питання подальших дій щодо організації, фінансів Конгресу.

Тільки величезною проблемою було те, що треба було вирішити питання про те, як зможуть приїхати на Конгрес люди з бідних верств населення, оскільки Євхаристійні конгреси мають величезну кількість відвідувачів, тому й подали звернення до Міністерства комунікації, щоб останнє дало дозвіл на знижку 50% на проїзд до Коломиї та виїзд із неї незалежно від відстані до нашого міста. Подав звернення до Міністерства фінансовий відділ у липні 1935 року.

Як стверджує наступний випуск газети "Wiadomości Kongresowe" за 6 липня 1935 року, "Ще одна дуже важлива секція Апостольства молитви приєдналася до числа секцій, які складають комітет Євхаристійного Конгресу". До організаційного комітету секції увійшли суперіор Ян Бієда як голова, Станіслава Могільницька як заступник голови, пані Муслінова як секретар, Броніслава Біндерова, Анна Чіхловська, Юзефа Косткова, Мар’я Корженьовська, Розаля Шмідтовна та ін. Метою цієї секції було апостольство молитви як засіб для поглиблення релігійного життя серед католиків.

У газеті було важливе оголошення такого змісту, що свідчить про важливість у житті міста Конгресу: "Організація Євхаристійного Конгресу в Коломиї вимагатиме значних витрат на спорудження вівтаря на стадіоні, оздоблення церков, прийомних залів і вулиць, підготовку приміщень тощо. членів Комітету, а також постійна колекція перед парафіяльною церквою щонеділі та у свята. Не скупімося на пожертви на це велике католицьке свято, яке матиме історичне значення для нашого міста!"

Однак, за даними газети "Wiadomości Kongresowe" за 3 серпня 1935 року, через те, що 8 вересня мали відбутися вибори до Сейму, Євхаристійний Конгрес був відкладений на наступний рік без вказання дати. Однак, закликає газета, щоб ці відділи, створені 23 травня 1935 року, продовжили працювати, щоб наступного року Євхаристійний Конгрес таки відбувся.

Про те, як вдалося коломиянам організувати Євхаристійний Конгрес у 1936 році і як минув, буде йтися мова в наступній статті.


Ілля Криворучко


Переглядів: 46 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024