Середа, 24.04.2024, 22:36:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 1 » Ретро-новина: питання часу
10:05:09
Ретро-новина: питання часу

Мабуть, мешканці старого Станиславова вміли добре і швидко рахувати. Бо годинник на зламі ХІХ і ХХ ст. міг собі дозволити далеко не кожен. Більшість мешканців звіряла час за ратушним годинником, який часто поспішав чи запізнювався у середньому на п’ятнадцять хвилин. Якщо ж потрібно було встигнути на потяг чи відвідати пошту, мешканець Станиславова мусив пам’ятати, що на вокзалі й на пошті діяв зовсім інший час. Так тривало до 1906 року.

Газета «Кур’єр станиславівський» повідомляла:

«Зауважуємо, що в нашому місті віднедавна розповсюдилася агітація за перехід на середньоєвропейський час. Офіційні інституції, такі як колія і пошта, з якими часто треба контактувати з особистих питань, працюють за колійовим часом. Тому було би справді зручно, якби у Станиславові запровадили єдиний час. Це було би бажаним та людяним і у стосунку до наших дітей, які влітку вже о сьомій ранку мусять іти до церкви на службу, а взимку о восьмій годині, коли ще темно, вирушають до школи. Різниця між колійовим часом і станиславівським складає 38 хвилин. Запровадження європейського часу залежить від ухвалення міської ради».

На засіданні 9 листопада 1905 року міська рада Станиславова прийняла історичне рішення – від 1 січня наступного року запровадити у Станиславові середньоєвропейський час. Відтоді містяни вже не були змушені терпіти незручності через те, що колія і пошта працювали за середньоєвропейським часом, а всі інші заклади за місцевим. Нагадаємо, що саме за середньоєвропейським часом у наші дні живуть такі країни як Польща, Німеччина, Австрія, Швейцарія та інші.

Газета «Кур’єр станиславівський» від 19 листопада 1905 р.

Олена БУЧИК


Переглядів: 276 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024