Четвер, 25.04.2024, 10:13:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Березень » 5 » Роман Ткач представив галичанам колекцію раритетних видань «Кобзаря»
17:35:04
Роман Ткач представив галичанам колекцію раритетних видань «Кобзаря»

5 березня 2015 року в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» Народний депутат України IV, VІ скликань Роман Ткач представив галичанам власну колекцію раритетних видань «Кобзаря» Тараса Шевченка.
На захід завітали працівники Галицької центральної районної бібліотеки, вчителі та учні Галицької загальноосвітньої школи №1, представники районної державної адміністрації, Національного заповідника «Давній Галич» та громадськість.
В минулому народний депутат, а тепер - громадський діяч Роман Ткач розповів про своє захоплення творчим надбанням великого поета, про власну колекцію «Кобзарів» та історію їх видавництва у різні роки.
Колекція налічує 130 видань, найстаріше з яких датоване 1884 роком. Колекціонер привозив їх звідусіль та приймав у подарунок від родичів і друзів.
«Декілька років тому мені подарували збірку Шевченка 1915 року видання, з того часу я захопився «Кобзарями» і досьогоднішнього дня їх збираю. Окрім того, я почав вчитуватися у «Кобзар» і розуміти, який він актуальний в умовах сьогодення», - зазначив Роман Ткач.

  

Під час відкриття виставки вірші Тараса Шевченка звучали під музичний супровід бандуристів.
З поезією Тараса Шевченка виступили завідувач науково-освітнього відділу НЗ «Давній Галич» Ярослав Поташник та вчитель Дорогівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ярослава Воронка.
Науковий працівник відділу охорони культурної спадщини Національного заповідника «Давній Галич» Андрій Чемеринський розповів про історію спорудження пам’ятників Т.Шевченку, детально зупинився на їх кількісному складі в межах України та Івано-Франківської області зокрема. Так, за словами доповідача, перший пам’ятник Кобзарю встановлено у 1862 році на Прикарпатті. Загальна кількість пам'ятників на честь великого генія складає 3854. Вони споруджені у 35 країнах світу. В Україні їх кількість становить 2586, в Івано-Франківській області - 217, в Галицькому районі – 12.


 

Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин, підсумовуючи зустріч, подякував власнику колекції за представлену виставку «Кобзарів» в м.Галичі, висловив сподівання, що надбання колекціонера передаватимуться з покоління в покоління і знамениті видання побувають не тільки в межах України, а й інших країнах світу.
Всі присутні мали можливість переглянути виставку та ознайомитись із колекцією Романа Володимировича. Книжкова продукція перебуватиме у Національному заповіднику «Давній Галич» 5-6 березня 2015 року.


Переглядів: 593 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024