Середа, 24.04.2024, 22:09:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Вересень » 4 » Розкопки біля палацу Потоцьких у Франківську чекатимуть весни
21:12:04
Розкопки біля палацу Потоцьких у Франківську чекатимуть весни

Минулого тижня на розкопках біля палацу Потоцьких активісти провели толоку. Ініціював прибирання депутат міськради Віталій Мерінов.

З-під даху, який накриває шурф, діставали ялинки, ящики, стільці, посуд, навіть пароочисник – контейнер сміття біля палацу назбирали дуже швидко, пише “Репортер”.

Усе тому, що розкопки розташовані біля базару, і продавці зробили з того смітник. То що далі?

Директор КП «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар каже, земля навпроти палацу належить місту. Він має намір приєднати цю ділянку та верхню частину Валів, щоб зробити цілий комплекс. Але поки що на стан розкопок це не може вплинути.

«Доля цих розкопок мене цікавить, але на них має вплинути місто та людина, яка це розкопувала, – говорить Гайдар. – У будь-якому разі треба запланувати, що робити далі. Думаю, поки що треба законсервувати шурф, засипати глиною, піском, бо все, що відкрите, – псується під дією вологи, морозу».

Керівник Прикарпатської археологічної експедиції Інституту археології НАНУ Василь Романець, який і керував розкопками біля палацу, пояснює: розкопали за програмою археологічних досліджень міста.

«Передбачалося дослідити цю ділянку і ту, що на куті огорожі палацу. Ще між ними зробити один шурф, аби точно знати, що робити далі, – каже Романець. – Мали робити цьогоріч, але наткнулися на Тисменицьку браму, тож усю увагу звернули на неї, а ці роботи відклали на наступний рік. Будемо думати над музеєфікацією тієї частини».

За словами Романця, коли розкопки вирішили законсервувати, то було два варіанти – засипати піском або зробити тимчасове накриття. Обрали друге, бо думали, що це буде лиш на півроку, а вже минуло півтора. Так чи інакше, а зиму розкопки переживуть, каже він, бо є накриття і прямі опади туди не потрапляють, тож так і стоятиме до наступного сезону.

«Якби знали – краще було б засипати піском, – каже Василь Романець. – Зараз бракує сил і грошей, щоб робити і ті розкопки, і браму. В бюджеті це не було передбачено, в попередні роки ніколи не планувалися розкопки і доводилося щороку виділяти на них гроші з інших статей. А як буде окрема стаття, то стане легше».

Розкопки біля палацу планують музеєфікувати, говорить Романець, зробити, можливо, щось схоже на те, що у Бастіоні, – засклити. Крім того їх розширять аж до фундаменту одного з корпусів палацу та понизять до історичного рівня, а це близько ще два метри вниз.

Ірина Жукевич


Переглядів: 316 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024