Субота, 20.04.2024, 06:38:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Березень » 27 » Садибу Гриневичів у Івано-Франківську може поховати новобудова
16:36:42
Садибу Гриневичів у Івано-Франківську може поховати новобудова

У вівторок, 25 березня, у департаменті архітектури й містобудування Івано-Франківського міськвиконкому власники будинку Гриневичів (Василіянок, 52) зустрілися з головним архітектором міста Володимиром Гайдаром. Навіщо? Замість давнього й нині ледь живого дому планують звести сучасну п’ятиповерхівку з мансардою.
У цьому будинку колись був «Музей родини Гриневичів». Дім побудований ще до «мармулядової пожежі». Частина кам’яниці належала учасниці жіночого руху в Україні в довоєнні роки Катерині Гриневич, яка віддала своє майно організації «Союз українок».
Нині та садиба має двох власників. 12 % будинку та дві земельні ділянки у вісім соток належить «союзянкам», а 88 % і три сотки землі – у приватній власності. Споруда перекошена, руйнується. «Союзянки» не проти віддати свою частину забудовнику з умовою, що їм дадуть дві кімнати для музею у новобудові.
«Протягом 20 років ми звертались до влади, щоб та допомогла нам чи зберегти, чи відновити будівлю. І всі говорили добре, але ніхто не брався, – каже голова обласного відділу «Союзу українок» Уляна Шведюк. – Потім з’явилися інвестори, але робили такі проекти, які не заслуговували уваги. Та й самі інвестори мали погану репутацію, тож ми відмовлялися. Тепер знайшлися такі, які готові за це взятись. Забудовник погодився виділити у новому будинку кімнати під «Музей родини Гриневичів» і «Музей жіночого руху». Такого в Україні ще нема».
За словами голови міського осередку «союзянок» Раїси Романюк, ідеально було б збудувати точно такий дім, але це неможливо.
«Нам запропонували варіант – зробити майже так само із збереженням світлиці всередині, – говорить Романюк. – Кращого в нас не було, тому погодилися».
За словами співвласника садиби Гриневичів і водночас представника будівельної компанії Дмитра Сіреджука, будинок в аварійному стані, і це підтвердила експертна комісія. Також, на його думку, будова буде корисним соціальним проектом для міста.
«Замість будівлі, яка розвалюється, буде нова, з сучасним музеєм», – стверджує Сіреджук. Цікаво, що співвласники вже уклали договір і завірили його в нотаріуса. За проектом, на місці садиби пропонують звести п’ятиповерхівку з мансардою.
Вислухавши всіх, головний архітектор міста Володимир Гайдар наголосив на історичній цінності цієї будівлі для міста і наполягав на її реставрації.
«Я б не ставив хрест на реставрації, – говорить Гайдар. – Будинок має історичну цінність. Тому, вважаю, необхідно прорахувати можливість реставрації. Нам потрібно йти від того, щоб зберегти пам’ятку. Прорахуйте варіанти, як це краще зробити».
За словами начальника відділу охорони культурної спадщини Ігоря Панчишина, цей будинок ще можна реставрувати.
«Треба ставити питання про те, щоб зберегти автентичність будівлі, адже будинок є цікавим для того, щоб його реставрувати, – вважає Панчишин. – Треба сісти і подумати про реставраційну складову. Це міг би бути дуже цікавий проект і з комерційної точки зору. Якби забудовник наважився на прецедент і включив весь будинок в інтер’єр – в хол, висотою на два поверхи. Це не принесе прибутку одразу, але з часом може дати інвестору значно більшу вигоду».
Володимир Гайдар вислухав усіх та запропонував перенести зустріч на наступний тиждень. А до того часу зобов’язав забудовників розробити варіант з реконструкції будівлі.

Світлана Лелик


Переглядів: 395 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024