П`ятниця, 29.03.2024, 13:51:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2022 » Жовтень » 19 » "Шлюбні" оголошення: цікавинки з минулого Коломиї
20:47:07
"Шлюбні" оголошення: цікавинки з минулого Коломиї

Як знайомилися й обирали один одного майбутні сімейні пари колись? Мабуть, як і тепер, по-різному: хтось чекав спалаху «іскорки» в серці, хтось – а таких тоді було доволі багато – виконував волю батьків, траплялися й ті, хто послуговувався для пошуків своєї «половинки» сторінками часописів.

У коломийській газеті за 1876 рік натрапляємо на повідомлення під назвою «Сватання», надане «чесним і багатим господарем» – татом молодої дівчини, для якої він таким чином намагався знайти чоловіка. Кандидат у зяті мав бути добрим, чесним, працьовитим, письменним, здоровим і «лицем хорошим». Саме такого чоловіка для своєї доньки-одиначки – «чорнобривої, молоденької і письменної» – хотів автор повідомлення. Детальнішу інформацію можна було отримати в редакції газети, тож лише Михайло Білоус, редактор газети, міг знати, чи багато молодих парубків зацікавилися тією «чорнобривою і письменною» донькою «чесного і багатого господаря».

У часописі «Glos Pokucia» за 1938 р. читаємо наступне оголошення: «Молодий кавалер (промисловець) шукає панну з кількамільйонним посагом. Анонімні листи – в корзину. Секретність гарантована. Вітаються листи з фотографією». Ніколи, звичайно, вже не дізнаємося прізвища автора цього оголошення і чи допомогло воно йому знайти свою долю, та знаємо напевне – був він людиною відкритою – не приховував своїх справжніх вимог щодо подружжя.

Ну а вже після одруження в житті сімейних пар траплялося різне, тож найсміливіші знову вдавалися до оголошень. Коломиянин Зигмунд Стеліга в газеті «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» за 17 травня 1931 р. категорично попереджає купців, що борги, зроблені його дружиною Генрикою без його відома, оплачувати не буде. Ймовірно, попередження мало добрий для автора результат, оскільки в одному з наступних чисел газети знаходимо аналогічне оголошення, підписане вже іншим, пильним до сімейного бюджету, коломиянином.

Наукова співробітниця Музею історії міста Коломиї

 Мирослава Кочержук


Переглядів: 88 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024