Четвер, 25.04.2024, 01:57:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Слідами старого Станиславова. Вілла Стафінських-Драбіків
09:14:49
Слідами старого Станиславова. Вілла Стафінських-Драбіків

Цю поштівку в 1904 році випустив станиславівський видавець Клямпфнер. На ній – середня частина вулиці Словацького, теперішня Тарнавського. На передньому плані будинок № 16, який 100 років тому мав цілих два номери – 14 і 16. Чому?
Наприкінці ХІХ століття тут мав значну земельну ділянку м’ясоторговець Станіслав Стафінський. То був серйозний бізнесмен, вигодовував свиней, м’ясо експортував у різні країни, зокрема до Англії. Мешкав він в одноповерховому будинку із колонами, нині це Василіянок, 14 (цей дім зберігся).
У 1902 році Стафінський звів першу віллу на Словацького, а роком пізніше ліворуч добудував другу. Вілли мали окремі номери, але були зблоковані торцями та об’єднані стилістичним вирішенням. Власниками вважалися сам Стафінський та його дружина Марія.
Архітектори кажуть, що це садибний стиль стилізаторського модерну. Весь будинок нагадує невеличкий палац із елементами середньовічного замку. Схожість з останнім додають наріжні вежі з кренеляжем* і аркатурними** поясами.
Старожил Антон Терешкун (1902-1985) розповідав, що обидві кам’яниці Стафінський збудував для своїх доньок Марії та Софії. Нібито на фасадах містились написи позолоченими літерами «Вілла Марія» та «Вілла Софія». Розглянемо стару пош­тівку. На правому фронтоні проглядається якийсь орнамент, втім назви не видно. Та й документи цього не підтверджують.
Від 1912 року садибний комплекс успадковують донька Стафінського Станіслава та її чоловік Владислав Драбік. Під час Першої світової сотні будинків зазнали пошкоджень. Віллі на Словацького теж добряче дісталося. Комісія магістрату оцінила шкоду в 17 072 корони. У жовтні 1918-го власниці виплатили субвенцію у сумі 6000 корон. Більше виплат не було… у зв’язку з розвалом Австро-Угорщини.
За польським переписом 1939 року, в об’єднаній кам’яниці налічувалось чотири помешкання, в одному з яких проживали власники. Там же зазначено, що всі мешканці – християни.
Чоловіка власниці, Владислава Драбіка у місті знали добре. Він починав як професор Другої державної гімназії, де також завідував бібліотекою та випускав учнівський часопис. У гімназійному звіті читаємо, що у 1913 році він отримав першу грошову надбавку за п’ятирічний викладацький стаж. За Польщі дослужився до директора вчительської семінарії, пізніше реорганізованої у педагогічний ліцей, – у приміщенні сучасної військової поліклініки на Старозамковій, 2а. За перших совітів ліцей закрили і Драбік викладав польську мову в звичайній середній школі. Коли Станиславів зайняли німці, вони заарештували понад 300 вчителів, лікарів, інженерів – цвіт польської інтелігенції. У серпні їх розстріляли у Павлівському лісі. Був серед убитих поляків і Владислав Драбік.
Після війни обидва будинки об’єднали під одним номером. Згодом там відкрили дитячий садок «Колобок», який дотепер працює як санаторний.
Не знаємо, як всередині, а ззовні кам’яниця виглядає досить пристойно. Щоправда, вона втратила шпиль на лівій вежі та стрілоподібне завершення аттику правого крила. Цікавий візерунок, який прикрашав фасад, теж не дотягнув до наших часів. Лоджію на другому поверсі замурували, і нині там два вікна. Також кудись поділася кована брама зі смугастими стовпчиками обабіч. Але усе це в очі не впадає. Схоже у «Колобку» таки дбають про збереження архітектурної спадщини.

Іван Бондарев, Михайло Головатий


Переглядів: 523 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024