Середа, 24.04.2024, 03:46:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Травень » 27 » Станиславівські оголошення: як пиячили в старому місті
20:24:37
Станиславівські оголошення: як пиячили в старому місті

Як ви гадаєте, що забезпечувало третину бюджету Станиславова? Ні, не промисловість, а пропінація, тобто горілчаний магазин. В 1900 р. місто отримало від неї аж 270 110 корон доходу. Наші предки любили випити і робили це частенько.
Як бачимо з реклами в газеті "Кур’єр станиславівський" від 11 квітня 1909 р., пропінація дуже активно рекламувалася в міській пресі, адже ніяких обмежень для реклами алкоголю тоді не існувало. Ціни були доступними: пляшка оковитої вартувала лише одну корону 76 галерів, можна було придбати також різні види лікерів, рому й коньяку. Пропінація знаходилась на сучасній вул. Незалежності – в 1912 р. на її місці збудували кам’яницю Хованців (нині бізнес-центр ”Київ”).

Зловживання алкоголем нерідко ставало причиною різноманітних пригод. Так, у липні 1896 р. місцевий поручник зі своїм однополчанином розважався в міському кварталі червоних ліхтарів – на вул. Зосина Воля.

Коли сильно п’яний поручник уже виходив із шинку, йому раптом приверзлося, що його оточили ворожі сили, він витягнув шаблю й почав нею розмахувати на всі боки. Кілька перехожих спробували відібрати в нього зброю, зчинилася бійка. Бравий вояка завзято боронився й не віддавав шаблі, тож угомонити його вдалося лише поліції. Але найцікавішим був епілог цієї пригоди. На лаві підсудних опинився зовсім не поручник-розбишака, а… ті двоє перехожих, які намагалися відібрати в нього зброю. Їх звинуватили у нападі на військового й спробі його роззброїти. В той час це вважалося досить серйозною провиною, тож одного з винних засудили на 4 місяці тюрми, іншого – на три.

В травні 1897 р. Станиславів сколихнув сенсаційний процес проти трьох залізничників. Машиніста Червенцеля, кондуктора Гоманського і колійового стражника Дідиця звинувачували у злочинній халатності, яка стала причиною випадку 25 січня того ж року. Машиніст був п’яним і в такому стані взявся вести потяг. В результаті сталося зіткнення потягів на станції Станиславів і багато людей отримали травми. Машиніста засудили до п’яти місяців тюрми, його колег звільнили від відповідальності.

В липні 1909 р. селянин Олекса Вітовський, п’яний як ніч, ішов з корчми разом з товаришами. Настрій у компанії був піднесений, але поблизу моста через Бистрицю у Вітовського раптом помутився розум. Він увійшов у воду і почав кричати приятелям, що зараз утопиться. Ті не сприймали його слова серйозно, хоч кілька з них намагалися його стримати. На нещастя, Вітовський зайшов у воду в досить глибокому місці. Він спочатку поплив, але несподівано втратив свідомість і пішов під воду. Врятувати його не вдалось а тіло витягли з ріки лише через кілька днів.

В серпні 1910 р. в Княгинин-Колонії (поселення на південному сході від Станиславова) юний син місцевого шинкаря помер… через дверну клямку. Близько третьої години ночі до шинку постукала захмеліла компанія колійових робітників. Їм відчинили, і вони одразу ж зажадали горілки й почали забаву з голосними співами і криками. Побенкетувавши зо дві години, п’яна компанія вийшла з шинку, але один з робітників вирішив зняти клямку з дверей. Невідомо, що творилося в його п’яній голові, може, він вирішив, що то буде дотепний жарт. Шинкаря і його дружини в ту ніч удома не було, був лише їхній син Якуб, який помітив пропажу і вимагав від п’янички повернути клямку. Той накинувся на хлопця з криками й прокляттями, а один з його колег ще й ударив сина шинкаря по голові каменем. Він без свідомості упав на землю, а згодом помер у лікарні. Одного з нападників удалось відшукати, інший утік з міста.

На початку ХХ ст. дуже популярною була корчма "Варшава", що знаходилась у Пасічній біля моста через Бистрицю. В травні 1908 р. відбулось урочисте відкриття “оґродка”, тобто невеличкого садка біля корчми. В самий розпал святкування, коли грав оркестр, кілька п’яних гостей затіяли бійку з присутніми на святі солдатами 20-го полку крайової оброни. Було розбито багато посуду, поламані крісла і столи, а налякані гості втекли, не заплативши за напої й наїдки.

Незважаючи на такі сумні наслідки, ця бійка надовго стала предметом жартів для мешканців Станиславова і Пасічної. Справа в тому, що військові й цивільні у ній неначе помінялися місцями. Цивільні нападали й били, а військові… втікали. Такого чуда ніхто досі не бачив. Проте місцева преса пізніше навіть хвалила військових за те, що вони самоусунулися від сутички. Адже по-справжньому виграв бій не той, хто заподіяв максимальну шкоду, а той, хто зумів попередити ще більш трагічні наслідки.

Олена БУЧИК


Переглядів: 343 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024