П`ятниця, 19.04.2024, 19:08:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Травень » 7 » Станиславівські оголошення: жертви моди старого міста
20:53:48
Станиславівські оголошення: жертви моди старого міста

В 1896 році усю Європу сколихнула трагедія, що сталася з молодою лондонською служницею Флоренцією Дюнне. Дівчина так хотіла мати модну струнку талію, що постійно ходила і навіть спала в тугому корсеті на залізній основі. Врешті-решт вона померла просто в омнібусі, а при розтині виявили значну деформацію її внутрішніх органів. Жінок, чиє бажання бути модними перемагало здоровий глузд, було немало і в провінційному Станиславові.

На початку ХХ ст. вважалося, що в жінок Станиславова "гаряча кров", адже навіть у холоди багато з них ходили в легкому одязі. В 1913 р. один з місцевих журналістів присвятив таким морозостійким модницям жартівливу замітку. "Коли я бачу групки жінок, які йдуть вулицями нашого міста, я завжди думаю: мабуть, станиславів’янки мають дуже гарячий темперамент. Чи міська бруківка аж потріскує від морозу, чи періщить холодний дощ, дамські туалети завжди легкі й повітряні. Завжди можна побачити, як біліє гола шийка, а то й елегантний виріз декольте, прикрашений квітами. Якщо добре придивитися, то помітиш і тонкі ажурні панчішки, які мелькають з-під довгої спідниці. Не бояться наші прекрасні дами ні холоду, ні протягів. Ми, чоловіки, вдягаємося зовсім інакше. Мабуть, у них дуже гаряча кров і добра її циркуляція, якщо вони влаштовують собі таку вентиляцію тіла".

В 1911 р. станиславівські модниці жваво обговорювали, чи повернеться мода на кринолін. Так називалася модна в другій половині XIX ст. широка нижня спідниця, яка одягалася під сукню. І ці побоювання були зрозумілі, адже кринолін перетворював життя жінки на суцільне пекло.

"Коли жінка вибиралася на бал у криноліні, в розпачі був цілий дім, – писала міська преса про тодішніх модниць. – Виявлялося, що вона не може пройти крізь вузькі двері. Крім того, жоден з екіпажів не міг її вмістити. Пробували робити карети з додатковими дверцятами, через які частину широкої спідниці можна було випустити назовні. Але тоді вона страшенно бруднилася, що викликало роздратування. Зрештою, якийсь милосердний кравець винайшов кринолін, який в екіпажі можна було скласти, а на вулиці знову розпрямити".

В номері від 15 жовтня 1911 р. газета "Кур’єр станиславівський" заспокоювала своїх читачок. "З найбільшим напруженням довідується жіноча спільнота про повідомлення в різних журналах мод, що стосуються введення криноліну. Справді, знаний французький творець моди Пуаре, той самий, що недавно створив спідницю-кюлот, працює над новою моделлю криноліну. Але ми можемо запевнити наших читачок, що він буде так само мало популярним, як і спідниці-кюлот”.

Газета також радить читачкам придбати новий модний журнал "Паризіана", де на 48 сторінках представлені майже 500 найновіших моделей з викрійками. Такий журнал можна було придбати в усіх книгарнях міста за 1 корону 20 галерів.

Тодішні модниці потерпали й від неякісних фарб, які використовували для тканин, – вони нерідко викликали серйозні подразнення шкіри. В 1887 р. одна міська пані стала жертвою власних довгих рукавичок. Вона прийшла з балу й раптом відчула, що руки під рукавичками немилосердно сверблять. Насилу знявши рукавиці, вона помітила, що шкіра сильно почервоніла, а руки спухли аж до плечей. Добре, що вчасно нагодився лікар, який допоміг жертві моди.

На зламі ХІХ і ХХ ст. засмага вважалася немодною, тож дами всіляко дбали за білизну шкіри й захищалися від сонця парасольками. Ходити всюди з парасолькою було незручно, і виробники пішли модницям назустріч. В 1905 р. міська преса повідомила, що у крамницях Станиславова з’явилися парасольки з двома кишеньками, в які можна було покласти хусточку й пуделко з пудрою.

Найгірше, що жертвами моди часом ставали діти. В Галичині дуже популярними були дитячі бали, які ставали для малечі ярмарками пихи.

"Ці забави зазвичай поєднуються з костюмованою ходою, з конкурсами туалетів, – писала тодішня преса. – Діти отримують формальні запрошення, наряджаються й витанцьовують вальси та мазурки. В цьому не було би нічого шкідливого, якби не амбіція матусь, які переконані: розкішний туалет – це ознака вищості людини. Пані М. заздрить пані Л., бо її донечка гарніша і краще вбрана, ніж її власна дитина, і забороняє своїм синам з нею танцювати. А від когось з малих гостей чуємо, що "я не хочу танцювати з Янеком, бо він має таке сіреньке вбрання, буду танцювати з Юзьом, бо він має оксамитовий костюм і блискучі пряжки". Зрештою, в дитячому товаристві ми лише бачимо мавпування звичаїв, які панують у світі дорослих. Краще б та юрба, що збавляє час на цих забавах, перенесла свою енергію в зали гімнастичні чи на ковзанки, бо така розвага буде кориснішою для дитячого здоров’я і розвитку…"

Олена Бучик


Переглядів: 287 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024