П`ятниця, 29.03.2024, 10:03:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Січень » 20 » Своїм і приїжджим. У Надвірній на екскурсіях показують невідоме місто і збирають гроші на ЗСУ
17:37:25
Своїм і приїжджим. У Надвірній на екскурсіях показують невідоме місто і збирають гроші на ЗСУ

Активісти й краєзнавці у Надвірній уже кілька років намагаються показати – їхнє місто має, чим похвалитися. Для цього створили «Клуб замку Краснодвір», театралізовано розповідають історію міста, залучають міжнародні проєкти.

А з початку війни на благодійних екскурсіях тут зібрали понад 60 тис грн для ЗСУ. Скоро розпочнуть новий сезон, пише Репортер.

Донатили під час екскурсій

Розвитком туризму в Надвірній уже кілька років займається громадська організація «Надвірнянський туристично-інформаційний центр» на чолі з Володимиром Гринішаком. Після 24 лютого переформатувалися на проєкти для переселенців, організовували їм житло. Знову проводити екскурсії в Надвірній почали у червні, раніше довго не наважувалися.

"Ідея була ще на початку війни, але не знали, чи це зараз актуально. Людей вбивають, привозять загиблих, поранених, а ми з екскурсіями, – розповідає Володимир Гринішак. – Але спілкувалися з вимушеними переселенцями і побачили, що їм цікава наша історія, традиції. Радилися десь два місяці, але таки вирішили спробувати. Працювали безкоштовно, а люди донатили. Так те, що ми вміємо робити найкраще, допомогло Збройним силам.

Екскурсії проводили на різних локаціях, переважно у Надвірній, але їздили й за межі міста. Наприклад, у село Молодків, де була екскурсія про сік, і у Битків – про нафту. Приходило немало переселенців, але ще більше – місцевих, які теж небагато знали про історію міста.

Були легенди і міфи замку Краснодвір, історія про сіль у Надвірній. Також – вулиця Володимира Великого, крайня у Надвірній. Там багато цікавих історій часів Першої та Другої світових воєн, – розповідає екскурсовод. – Також – «флєцький заповідник», вулиця Хмельницького. А ще – вулиця Колійова з історіями про залізницю, театралізована екскурсія, місцевий цвинтар…

З екскурсій зібрали понад 60 тис грн. Загалом за одну вдавалося виручити від 3 до 15 тис грн. Спочатку кошти скеровували надвірнянському штабу, який уже купував все необхідне для ЗСУ – каски, тепловізори. Потім передавали різним благодійним фондам та напряму бійцям на лікування.

"Ми були здивовані, що вдалося так багато зібрати, – каже Володимир Гринішак. – Відверто – екскурсії не дуже продаються, а тут люди донатили, бо розуміли, що це йде на добру справу. Це нас щоразу надихало. Ми починали з кількох екскурсій, але побачили натовпи людей, які приходили, і продовжували далі.

Переселенці – вдячна публіка

Всього в благодійних екскурсіях були задіяні п’ятеро гідів. Один з них – Андрій Василів. Він розповідає – важливо, щоб не лише приїжджі знали історію міста, а й місцеві.

Мені хотілося, щоб люди, які просто десь перебігають по Надвірній у справах, бачили певний будинок чи локацію і розуміли, яка там є глибочезна історія. Тому ми почали робити екскурсії у першу чергу для надвірнянців, – розповідає Андрій Василів. – Щоб вони розуміли, в якому благословенному краю живуть.

За словами екскурсовода, невідомих для широкого загалу місць у Надвірній ще дуже багато. Але й відомі локації мало знані. Наприклад, костел Успіння Богородиці, який збудували перші задокументовані власники Надвірної – Куропати.

Це найстаріший діючий храм у місті. Там є чудотворна ікона Божої Матері Надвірнянської, – розповідає Андрій Василів. – А ще у Надвірній колись була центральна синагога і навколо ще сім. Тоді, коли Львів хвалиться площею трьох синагог, то Надвірна на маленькому пляцу мала вісім. Але про це майже ніхто не знає.

Колись у Надвірній жили чотири великі громади: українська, польська, єврейська і вірменська. Це дуже дивує людей з інших регіонів України.

Мене питають: як ви всі уживалися разом? А я кажу: от так, як коли є 10 дітей у сім’ї. Ми не уживалися, ми жили разом, – каже Андрій Василів. – Взагалі, переселенці для нас, екскурсоводів, – найвдячніша публіка. Вони відкривають для себе нове, зокрема, наше міжнаціональне сусідство. З Ларисою Іроденко ми знімали відео на її Youtube-канал. То інколи люди з інших областей знають про місто більше, ніж надвірнянці.

Щоб туристи не розчарувалися в Надвірній

За словами Володимира Гринішака, на наступний сезон уже є готові теми для екскурсій. Планують дивувати не лише змістом, а й формою проведення.

"У нас ще багато нерозкритих тем. Хочемо розповісти більше про нафтову спадщину. Про польську та єврейську спадщину, особливість надвірнянської архітектури, – розповідає Гринішак. – Ще маємо плани на вечірні екскурсії, а також – на «німі». Хочемо начитати текст на аудіо, а люди через телефони зможуть слухати. Гід буде лише ліхтариком підсвічувати ті місця, про які ми хочемо розказувати. Намагаємось придумати щось нове.

Крім того, гіди побачили, що людей цікавить кулінарна спадщина міста. Тож на весну планують розробити широкий асортимент їстівних сувенірів – сіль, шкварки. Їх будуть продавати – теж з благодійною метою. Також на екскурсіях учасників часто гостять чимось смачним.

"Ми говоримо про те, що у нас велика кулінарна спадщина і вирішили це теж розвивати. Ми мастили хліб смальцем, приносили випічку, картоплю смажену – з алкогольними пригощеннями. Люди дуже були задоволені, багато нового дізнавалися, – розповідає голова організації.

До війни активісти мріяли відкрити театр їжі в замку Краснодвір, з візит-центром і підземними переходами. Зараз проєкт став на паузу, поки лише збирають документи для його втілення. Зате працюють над українсько-румунським проєктом щодо Пнівського замку. Цього літа планують зробити вечірню підсвітку локації, поставити інформаційні стенди.

Загалом – готують багато цікавого, щоб, коли туристи нарешті масово завітають у Надвірну, були задоволені.

"Ми ще не готові до натовпів туристів, бо це не дуже економічно виправдано для міста. Немає, де жити, немає якісних місць, щоб піти на обід, – каже Володимир Гринішак. –Поки ми формуємо ґрунт, який потім дасть гарний продукт. Ми просто дуже не хочемо, щоб люди розчарувалися.

Ольга Романська


Переглядів: 64 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024