Субота, 20.04.2024, 10:22:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
 
Архів новин
Головна » 2014 » Лютий » 7 » У Франківську презентуватимуть книгу Люби-Параскевії Стринадюк "У нас, гуцулів"
11:30:56
У Франківську презентуватимуть книгу Люби-Параскевії Стринадюк "У нас, гуцулів"
В Івано-Франківську презентуватимуть книгу Люби-Параскевії Стринадюк "У нас, гуцулів" (спільно з літературною аґенцією "Піраміда").
Захід відбудеться 11 лютого в книгарні "Є", початок о 18-00.
"У нас, гуцулів" - художня прозова книга, до якої входять дві повісті «А кємуєш, єк то було» й «У нас, гуцулів», які написано українською мовою, а діалоги - гуцульською.
"Вже на початку прочитання цих творинок авторки одразу усвідомлюєш, що зустрілася з чимось безумовно самобутнім... Мелодика фразоутворення співзвучна з гуцульською дримбою, вібрації якої відгукуються десь у твоєму тілі і стає від того навіть лячно, ніби перетинаєш якусь заборонену межу. А зупинитись не можеш... ", - Ірина Швайківська, заслужена артистка України.
 "Оповідь українською літературною мовою і гуцульською говіркою вибудовує ніби два паралельні світи, які, однак, переплітаючись, творять дивну гармонію", - Наталя Іваничук, перекладачка.
"Міф про Гуцулію - це культурний золотий український запас. Скарб схований в горах. В скрині цього скарбу традиції, чисте повітря, шалена музика, трагедії і комедії тяжкого життя горян, старовіцкі, ще австрійські зґарди, бринза, буц, бануш, кулеша, гриби, вівці, файні, як з різдвяних відкриток, нічний тривожний шум смерек, блиск на сонці царської риби форелі, біленькі по один бік чорногірського хребта і темненькі - по другий, гуцулята, Піп Іван, схованки Довбуша, скрипка Моґура, співанки баби Чукутихи, історії про кривавого Заведію, недалеке сусідство Влада Дракули, прикрі, але вільні жінки, вперті, але вільні хлопи і ЛЮБОВ. Чим ближче до неба, тим ближче до Бога - до Любові. Любов як вдяка за такий файний світ. Мало кому це вдається зафіксувати на папері, в тексті. Люба-Параскевія Стринадюк, расова гуцулка із Замаґури, може і вміє. Читайте Стринадючку і ви станете ближче до неба", - Мох Перкалаба.
Довідка: Люба-Параскевія Стринадюк (нар. 28 лютого 1989 року в селі Замаґора Верховинського району Івано-Франківської області) - письменниця,перекладачка, ґерманістка, мешкає у Львові. Перекладає художню літературу з німецької мови. У її доробку - дитяча книга Лізи Ґаллаунер "Гаф-пайп - старт Леона-новачка" (2013), роман в ілюстраціях Юдіт Шаланскі "Шия жирафи" (ще не опубліковано), етнографічна книга Фрідріха Крістофа Й. Фішера "Пробні ночі німецьких сільських дівчат" (2013). Танцює гуцульські данці в музичній капелі "Бай" та в родинній гуцульській капелі.

Переглядів: 449 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024