Четвер, 28.03.2024, 16:33:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Квітень » 23 » У Галичі встановили анотаційну таблицю поруч об’єктів періоду цісарської історії міста
20:41:44
У Галичі встановили анотаційну таблицю поруч об’єктів періоду цісарської історії міста

Впродовж останнього часу особливе зацікавлення викликає локальна історія – як фіксація подій пов’язаних з окремим містом чи об’єктом. Подібне маємо з історією Галича кінця ХІХ – поч. ХХ ст., яка практично не вивчалася, а пам’ять про ті чи інші події чи об’єкти була втрачена у вирі часу…

На даний час зібрано попередній фактаж, який дає можливість уявити розвиток та життя міста в період володіння ним Габсбургами, перебування у складі ІІ Речі Посполитої та під час німецької окупації.

В 2017 р. Національним заповідником «Давній Галич» було проведено роботи щодо благоустрою цікавого об’єкта історії - колони розташованої перед металевим мостом на р. Дністер. Одночасно велася дослідницька праця в архівах, яка допомогла встановити первинну історію побудови цієї споруди та її призначення – оскільки було кілька різноманітних версій щодо її появи в місті – як виявилося, всі вони безпідставні. Таким чином, дослідникам вдалося встановити, що колона була встановлена у жовтні 1858 р. громадою міста Галича з нагоди будівництва дерев’яного мосту на р. Дністер та в подяку за сприяння в цій справі цісарського – королівському наміснику Галичини графу Агенору Голуховському.

Під час робіт з благоустрою неподалік від колони було віднайдено ще один об’єкт тогочасного періоду, який знаходився під шаром грунту і був ідентифікований дослідниками, як геодезичний знак.

На завершення робіт, силами Заповідника було відновлено пам’ятну таблицю на постаменті колони і здійснено попередні реставраційні заходи щодо геодезичного знаку.

За задумом, одного з ініціаторів відновлення даних пам’яток, тогочасного завідувача науково – освітнього відділу НЗ «Давній Галич» Ярослава Поташника, одним з елементів популяризації об’єктів мала стати анотаційна таблиця. Ще у 2018 р. спільними силами було підготовано текст та виготовлено таблицю, проте відхід у вічність п. Ярослава, відклав цей задум.

І ось тепер, у квітні 2019 р. в передвеликодній тиждень, місто отримало маленький подарунок – анотаційну таблицю присвячену пам’ятній колоні та геодезичному знаку (об’єктам історії ХІХ ст.).

Анотаційна таблиця розташована зі східного боку від лицевої сторони згаданих об’єктів – що дає змогу отримати інформацію і одночасно перебувати у візуальному контакті з пам’ятками. Сама таблиця закріплена на металевому тримачі у формі пульпіту, у верхній частині якого розміщено оргскло з нанесеним зображенням та текстом.

 

Ліва сторона таблиці розміщує гравюру з зображенням гр. А.Голуховського (намальовану в 1858 р.) та наступним текстом: «Колона Голуховського

Агенор Ромуальд Онуфрій Голуховський (08.02.1812, Скала – Подільська – 3.08.1875, Львів) – граф, аристократ гербу Леліва, представник впливової польської галицької родини. Намісник цісаря в Галичині, державний міністр (1880), Почесний громадянин 66 – ти галицьких міст.

Відвідав Галич у 1857 та 1858 рр. На його честь було відкрито в місті фундацію для опіки над убогими, започатковано стипендію для учня – жителя Галича, який навчається у вищому освітньому закладі.

Захищав інтереси міста у крайовому соймі (1866). Серед населення був шанованою особою.

27 листопада 1866 року магістрат іменував графа Агенора Голуховського гоноровим громадянином Галича – у визнання його заслуг для добра держави і краю, а зокрема в доказ вдячності за спорудження доріг, відкриття першого, постійного дерев’яного мосту через ріку Дністер, який згодом набув статусу крайового та на знак подяки за отримання самоврядування гміною».

Права сторона таблиці містить фотографію геодезичного знака та напис «Геодезичний знак (репер)

точка висоти над рівнем моря

247,15 м

Австро – Угорська монархія (друга половина ХІХ ст.)».

На таблиці розміщено логотип та назву організації, яка його встановила.

Таким чином, силами науковців у північній частині середмістя Галича облаштовано невеличкий “острівець» - комплекс споруд, який фіксує технічний і промисловий розвиток міста в період Габсбургзької монархії: пам’ятну колону (1858 р.), геодезичний знак (ХІХ ст.), металевий міст (1906 – 10 рр.), пам’ятний знак річковому судноплавству (1863 – сер. ХХ ст.). Окремі з цих об’єктів вже є пам’ятками історії місцевого значення і на них оформлені паспорти; в найближчому часі очікуємо на надання пам’ятній колоні статусу нововиявленої пам’ятки історії.

Анотаційна таблиця буде корисна для отримання знань про історію, як жителям міста, так і його гостям (особливо тим, які подорожуватимуть без туристичних груп). Віриться, що цей об’єкт не буде понищений вандалами, як це вже траплялося в нашому місті.

Почесний краєзнавець України,

старший науковий співробітник

відділу охорони культурної спадщини НЗ «Давній Галич»

А.Чемеринський


Переглядів: 307 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024